Force Feedback gondok Windows XP alatt

Force Feedback gondok Windows XP alatt

2001. október 29. 21:25, Hétfő
A Microsoft a Windows XP operációs rendszerét a múlt héten mutatta be. Akkor nagyon sokan abban reménykedtek, hogy nem lesznek különösebb kompatibilitási problémák, és a különböző szoftverek, köztük a játékprogramok is megfelelően fognak futni. A szakemberek első tapasztalatai szerint a játékok többnyire megfelelően működnek, de a játékvezérlők támogatottsága korántsem mondható ilyen jónak. Különösen igaz ez az erővisszacsatolásos eszközökre.

A Windows XP bemutatása során, Steve Ballmer elmondta, hogy az új operációs rendszer hivatalosan 24 nyelvet, több mint 1700 alkalmazást és körülbelül 12000 különböző eszközt támogat. Viszont ebből a tekintélyes listából valamiért számos Force Feedback-es periféria kimaradt. A legmeglepőbb talán az, hogy a Microsoft saját SideWinder termékcsaládjához tartozó, erővisszacsatolásos játékvezérlői sem rendelkeznek megfelelő kompatibilitással.

A Microsoft HCL (Hardware Compatibility List) listáját tanulmányozva valóban kiderül, hogy nagyon sok Force Feedback-es eszközt nem támogat a Windows XP, sőt többnyire még letölthető driverek sincsenek. A SideWinder termékcsaládhoz nagyon sok játékvezérlő tartozik. Ezek közül a Windows XP olyan népszerű modelleket sem támogat, mint például az SWFF Precision Racing Wheel, az SWFF Pro [Gameport], az SWFF Wheel [USB] és az SWFF 2 [USB].

A hírek szerint nemcsak a Microsoft által gyártott erővisszacsatolásos játékvezérlőkkel vannak kompatibilitási problémák. Például a Logitech Force Feedback-es perifériáinak többsége sem használható a Windows XP-vel együtt. Arról egyelőre sajnos még nincsenek hírek, hogy a cégek mikor fognak olyan meghajtóprogramokat kiadni, amelyek orvosolják majd a kompatibilitási gondokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban