14 ezer dollár egy Apple I számítógépért

14 ezer dollár egy Apple I számítógépért

2002. április 29. 12:01, Hétfő
A napokban Amerikában elárvereztek egy igazi "oldtimer"-t, egy Apple I típusú számítógépet, mely monokróm monitorjával és kazettás adattárolójával együtt 14 ezer dollárért kelt el. Ez az összeg első hallásra elég nagy egy ilyen régi számítógépért, azonban az eladó szomorú volt az aukció után, ugyanis az említett 14 ezer dollár csupán az Apple I kikiáltási ára volt, vagyis ezen összeg fölé senki sem licitált az árverés során. A szakértők nagy része is kevesli az említett számítógépért kifizetett összeget, ugyanis manapság nem számít ritkaságnak, hogy hasonló jellegű gépekért egyesek akár 50 ezer dollárnál is többet fizetnek.


Salem Ismail, a Vintage Computer Festival szervezője az Apple I eredeti tulajdonosát nem kívánta megnevezni, azt azonban hozzátette, hogy a 14 ezer dolláros áron vásárolt szerkezettel az új tulajdonos mindenképpen rendkívül jó vételt csinált. 1976-ban egyébként az Apple I típusú számítógép alaplapja egymaga 666 dollárba került, vagyis a felhasználóknak ezen felül újabb összegeket kellett kifizetniük az olyan alapvető fontosságú alkatrészekért, mint amilyen például a monitor, a kazettás meghajtó, vagy akár a tápegység, tehát elmondható, hogy az Apple I újkorában korántsem számított olcsónak.

Klikk ide!    Klikk ide!

Az Apple I-et Steve Wozniak, az Apple Computer cég egyik alapítója tervezte, amikor egyébként még a Hewlett-Packardnál dolgozott. A Hewlett-Packard vezetőit akkoriban nem érdekelte Wozniak újfajta masinája, így történhetett meg, hogy az Apple I-hez kapcsolódó különböző jogok megmaradhattak az Apple Computer alapítójának tulajdonában. Mivel az Apple I-ből összesen csak mintegy kétszáz darab kelt el, eleinte úgy tűnt, hogy a Hewlett-Packard vezetői jól döntöttek, amikor elvetették az Apple I gyártásának ötletét, azonban az idő Wozniakot igazolta, ugyanis a nagy utód, az Apple II már sokkal komolyabb sikert aratott, az Apple Computerből pedig szépen lassan sikeres vállalkozás lett.

Klikk ide!

A most árverésre kínált Apple I számítógép újdonsült tulajdonosának személyét egyébként korábbi tulajától eltérően nem fedi homály. Az új tulajdonos tehát nem más, mint az a Roger Wagner nevezetű úriember, aki miután 1978-ban megvásárolta élete első Apple számítógépét, gőzerővel programozni kezdett, később pedig számos programozástechnikai könyvet is kiadott.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások