Az Apple lefekszik az Intelnek?

Az Apple lefekszik az Intelnek?

2002. augusztus 6. 08:42, Kedd
Az Apple Computer a közeljövőben nagy valószínűséggel át fog térni a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel által gyártott mikroprocesszorok alkalmazására, eközben pedig minden jel arra mutat, hogy a számítógépes piac két meghatározó cége, a Dell Computer és a Sun Microsystems egyre barátibb viszonyt alakít ki egymással - állítja Andrew Neff, a Bear Stearns cég egyik elemzője. Neff szerint a közeljövőben a számítástechnika világában számos meglepő fejleményre lehet számítani, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a konkurenciaharc egyre jobban fokozódik, a felvásárlópiac tovább gyengül, és lényegében minden egyes technológiai cég ki van téve különböző veszélyeknek.

A Neff által a napokban kiadott mintegy ötvenoldalas tanulmányból többek közt kiderül, hogy az elemző meglátása szerint a jelen pillanatban maximum 1 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Motorola, illetve IBM gyártmányú processzorokat használó Apple Computer hamarosan át fog térni az Intel-féle mikroprocesszorok alkalmazására, mely chipek közül a legnagyobb teljesítményű immár több mint 2,5 GHz-es működési frekvenciával rendelkezik. Neff szerint az Apple Computer által gyártott számítógépek a beléjük helyezendő új Intel processzorok révén minden korábbinál nagyobb teljesítményre lesznek képesek, ily módon pedig az Apple Computer egyre több felhasználót tud majd megnyerni magának. Neff előrejelzése szerint egyébként több mint 80 százalék annak az esélye, hogy az Apple Computer kettő-négy éven belül áttér az Intel-féle mikroprocesszorok alkalmazására.

A többek közt Dell Computer és Intel részvényekkel rendelkező Bear Stearns cég elemzője úgy véli, hogy a vezető számítógépgyártó cégek közé sorolt IBM a jövőben is a jelenlegihez hasonló piaci stratégiát kíván folytatni, vagyis a Big Blue az elkövetkezendő években is egyre nagyobb figyelmet kíván fordítani a különböző szolgáltatásaira, miközben hardveres részlege várhatóan némileg háttérbe fog szorulni. Nem azt mondom, hogy az IBM valaha is el fogja hagyni a hardver eszközök piacát, az azonban egyre világosabban látszik, hogy az IBM egyre kisebb összegeket fordít a különböző hardveres fejlesztési munkálataira - állítja Neff.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások