Az AMD kalapácsa lecsap az Intelre?

Az AMD kalapácsa lecsap az Intelre?

2002. augusztus 7. 13:28, Szerda
Immár hónapok óta komoly érdeklődés övezi az Advanced Micro Devices (AMD) következő, egész pontosan nyolcadik generációs mikroprocesszorait, a Hammer chipeket, melyek várhatóan az idei év végén, illetve a jövő év elején látnak majd napvilágot. Az AMD számára létfontossággal bír, hogy a Hammer kategóriás processzorok milyen sikert aratnak majd a felhasználók körében, ugyanis az elmúlt időkben igencsak rájárt a rúd a szebb napokat is látott chipgyártóra, miközben a konkurens Intel él és virágzik, noha az általános gazdasági lassulás az utóbbi mamutcéget sem hagyta érintetlenül.

Az AMD Hammer processzorok kapcsán mindenképpen említésre méltó, hogy az egyik Wall Street-i hetilap legfrissebb számában megjelent egy riport, mely Fred Hick-kel, a High-Tech Strategist című hírlevél kiadójával készült, és amely riportból kiderül, hogy Hick meglátása szerint amennyiben az AMD következő generációs Hammer mikroprocesszorai a tőlük elvárható szinten fognak teljesíteni, az AMD könnyedén több éves előnyre tehet szert az ősi konkurens Intellel szemben.


Az írásból kiderül, hogy az AMD Hammer processzorok várhatóan azért teljesítenek majd jobban, mint az Intel-féle Itanium processzorok, mert míg az utóbbi processzorokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásához speciális 64 bites szoftverek szükségesek, addig az AMD-féle Hammer chipek tökéletesen kompatibilisek az eddig használatos 32 bites alkalmazások százezreivel, ezenfelül pedig minden további nélkül képesek a 64 bites szoftverek futtatására is.

A lap értesülései szerint az AMD az első Hammer kategóriás mikroprocesszorát már az idei év harmadik, azaz jelenlegi negyedévében piacra kívánja dobni. Ezen elsőként megjelenő Hammer chipek az asztali számítógépek piacára lesznek pozícionálva, a szerver számítógépekbe szánt Hammer processzorokra ugyanis egészen 2003 első feléig várnunk kell. A lap szakértői szerint az AMD a Hammer processzorok révén végre révbe érhet, és az elkövetkezendő években komoly piaci részesedésre tehet szert, természetesen a nagy konkurens Intel rovására. Mint ismeretes, az AMD a közelmúltban nagy sikereket ért el különböző Athlon, illetve Duron processzorai révén, azonban a cég legutolsó forgalmi és nyereségi adatai messze elmaradtak a várakozásoktól, éppen ezért a Hammer projekt sikere sokak szerint létfontosságú lehet az AMD számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások