Idén húszéves a smiley

Idén húszéves a smiley

2002. szeptember 16. 12:12, Hétfő
A Microsoft egyik kutatója bejelentette, hogy nemrégiben rálelt a közismert :-) jel, azaz a smiley, vagy vigyori vélhetően legelső számítógépes előfordulási helyére.

Mint ismeretes, a smiley nem más, mint egy az internetes közösség által elektronikus levelekben és fórumokon gyakran használt érzelemkifejező karaktersorozat. A kutató elmondása szerint az első smiley minden bizonnyal 1982-ben bukkant fel, még pedig a Carnegie Mellon Egyetem egyik elektronikus fórumában. A smiley azóta óriási karriert futott be, hiszen segítségével a számítógépes felhasználók és manapság már a hétköznapi emberek is rendkívül egyszerűen, gyorsan és tömören képesek érzelmeik kifejezésére.

Mike Jones, a Microsoft redmondi központjában található rendszer- és hálózatfejlesztési részleg egyik munkatársa idén februárban jelentette be, hogy nyomozómunkába kezd annak érdekében, hogy végre fény derülhessen arra, hogy vajon mikor és hol használták az első smiley-t. A nyomozást azzal kezdtem, hogy átnéztem rengeteg régi elektronikus fórumot - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jones, aki elmondta, hogy később számos segítőre lelt nyomozómunkájával kapcsolatosan. A Microsoft munkatársa, Howard Wactlar, a Carnegie Mellon Egyetem számítástechnikai tanszéke vezetőjének hathatós segítségével rálelt néhány olyan adattároló kazettára, mely az egyetem 1981 és 1983 között keltezett különböző dokumentumait tartalmazta. A megfelelő szalagmeghajtónak és a népes segítőcsapatnak köszönhetően rövid időn belül ráleltek arra a smiley-ra, mely Jones véleménye szerint nagy valószínűséggel a világon a legelső volt.

A :-) karakterek Jones szerint egész pontosan 1982. szeptember 19-én jelentették először azt, amit mi ma smiley-nak nevezünk, és tudni lehet, hogy a legelső smiley-t egy bizonyos Scott E. Fahlman nevezetű úriember használta. "Véleményem szerint a következő karaktersorozatot arra lehetne használni, hogy jókedvet, tréfát jelezzünk vele a legtömörebb formában: :-). Az előző karaktereket a fejet elfordítva kell nézni. Ezzel párhuzamosan hasonló jelölésrendszert lehet bevezetni a rosszkedv tömör megjelenítésére is. Rosszkedv, bánat jelölésére javaslom a :-( karaktersorozat használatát" - írta 1982 őszén Fahlman. Ezek alapján elmondható, hogy a smiley idén ünnepli kereken huszadik születésnapját. :-)

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások