Döntetlennel végződött Kramnyik és Deep Fritz sakkjátszmája

Döntetlennel végződött Kramnyik és Deep Fritz sakkjátszmája

2002. október 22. 14:19, Kedd
Vlagyimir Kramnyik orosz származású sakkvilágbajnok és a Deep Fritz névre keresztelt számítógépes ellenfél megosztozott a pontokon a nyolcjátszmás "Brains in Bahrein", vagyis "Bahrein elméi" nevezetű sakkjátszma utolsó, azaz nyolcadik partijában, így a két ellenfél összecsapása döntetlennel zárult.

A bahreini Manamában megrendezett nagyszabású találkozó nyolcadik játszmája mindössze huszonegy lépés erejéig tartott, vagyis ez volt a Kramnyik vs. Deep Fritz csata legrövidebb partija. A sakkjátszmában mindkét fél négy-négy pontot szerzett, mégpedig úgy, hogy mindketten két-két partit nyertek, a többi négy parti pedig döntetlen eredménnyel zárult. Az utolsó játszmában Kramnyik képtelen volt feltörni számítógépes ellenfele rendkívül erős védelmét, és a felek rövid időn belül kiegyeztek a döntetlenben.

Amennyiben Vlagyimir Kramnyik képes lett volna legyőzni gépi ellenfelét, nem kevesebb mint 1 millió dollárt vihetett volna haza, azonban az orosz világbajnoknak a döntetlen végeredmény kapcsán sem kell szomorkodnia, ugyanis még így is 700 ezer dollárral lett gazdagabb. A Deep Fritz készítői egyébként bejelentették, hogy az általuk begyűjtött nyereményből mintegy 200 ezer dollárt egy jótékonysági intézmény számára fognak átutalni.


A ChessBase nevezetű, német fejlesztőkből álló csapat által készített Deep Fritz eleinte képtelen volt felvenni a harcot Kramnyik ellen, ami konkrétan azt jelentette, hogy a számítógépes ellenfélnek három partit követően mindössze fél pontja volt. A huszonhét esztendős világbajnoknak eleinte sikerült meglepnie a számítógépet, ugyanis Kramnyik egymás után megnyerte a második és harmadik játszmát, a későbbiekben azonban a Deep Fritz is bebizonyította, hogy igen is jól tud sakkozni.

Ennek következtében Kramnyik a találkozó második felében mindössze két veszteséget és két döntetlent tudhatott magáénak a másodpercenként egyébként több mint 3,5 millió lépés elemzésére képes számítógépes ellenfelével szemben. Kramnyik elmondta, hogy számítógépes ellenfelét már a találkozó kezdetén tisztelte, és ez még inkább így van a találkozó végeztével, valamint gratulált a Deep Fritz projektben részt vevő szakemberek kiváló teljesítményéhez.

Listázás a fórumban