Megsemmisült a Columbia űrsikló

Megsemmisült a Columbia űrsikló

2003. február 1. 16:49, Szombat
A Columbia űrsikló nem sokkal floridai leszállása előtt darabjaira hullott Texas állam felett. A NASA vészhelyzetet léptetett életbe, és figyelmeztette a lakosokat a lehulló darabokra. Hat amerikai és - országából elsőként - egy izraeli volt a fedélzeten.

A televizíóállomásokon égből hulló lángoló roncsokat látni, a NASA egységei pedig már elindultak a helyszínre Dallasból és Fort Worth-ből. Észak-Texasban hatalmas robbanást lehetett hallani helyi idő szerint délelőtt kilenckor, ezzel egyidőben minden kapcsolat elveszett az űrsiklóval. Az asztronauták családtagjai, rokonai és gyerekei a repülésirányitási központból láthatták az eseményeket, ahol a leszállásra vártak. A Columbia legénysége több mint 80 tudományos vizsgálatot hajtott végre az űrben.

Az első emberi repülés óta, az amerikai űrkutatás 42 éve alatt nem történt semmilyen katasztrófa visszatérés vagy landolás közben. 1986. január 28-án a Challenger a kilövést követő második percben semmisült meg.


A Columbia január 16-án szállt fel

A Columbia felszállásakor, január 16-án már voltak problémák a külső üzemanyagtartállyal, de Leroy Cain repülésirányitási igazgató pénteki közlése szerint a mérnökök csekélynek találták a problémát, és semmilyen biztonsági kockázat nincs. A leszállás ma, helyi idő szerint 9:16 perckor történt volna. A robbanás körülbelül 60 km magasan történt mintegy 19.000 km/órás sebességnél.

Már felszállás előtt nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, mivel most először volt izraeli állampolgár - Ilan Ramon, volt vadászpilóta - a fedélzeten. Ő volt országa első űrhajósa, és miatta nem csak az indulásnál, hanem a leszállásnál is rendkívüli módon figyeltek a biztonságra; a NASA vezetői szerint jelenléte megemeli a terroristák támadásának esélyét.


Középen Rick Husband parancsnok, az első sorban balról Kalpana Chawla és William McCool, a második sorban az izraeli Ilan Ramon és Laurel Clark, a harmadik sorban pedig Michael Anderson és David Brown

Arial Sharon izraeli miniszterelnök még nem kommentálta az eseményt.

A NASA a múl théten emlékezett két másik tragédiára, a már említett Challenger megsemmisülésére, amikor szintén 7 ember halt meg, és az Apollo űrhajón 1967. január 27-én történt tűzesetre, melyben hárman vesztették életüket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások