Nagy-Britannia fokozza atomfegyver kutatásait

Nagy-Britannia fokozza atomfegyver kutatásait

2003. május 27. 22:35, Kedd
Tudósok százait toborozzák Nagy-Britannia atomfegyver programja számára. Munkájuk a brit Trident robbanófejek erősítésére fog összpontosulni, ezáltal biztosítva az új fegyverek jövőbeli fejlesztését és az Egyesült Államokkal való közös kutatások végzését.

A toborzás körüli sürgölődés aggodalmat vált ki, hogy Nagy-Britanniát beszippantja a legújabb amerikai atomfegyver, az úgynevezett "mini-nuke" kutatás, melyeket bunkerek ellen vetnek be a harctéren.

"Nagy-Britannia elindult azon a síkos lejtőn, amely az Egyesült Államok új atomfegyverei és atomkísérletei felé vezetnek" - nyilatkozott Kathryn Crandall, a Brit-Amerikai Biztonsági Információs Tanács elemzője, egy független amerikai agytröszt tagja. A Brit Atomfegyverzeti Szervezet (AWE) a New Scientist magazin kérdésére megerősítette állományuk 3500-ról 3800 főre "vagy fölé" való felduzzasztását 2008-ig. Reményeik szerint csak idén 80 újabb fizikust, anyagtudóst és rendszermérnököt tudnak megnyerni maguknak.

Az AWE szerint a bővítésre azért van szükség, hogy nukleáris bombáikat kísérleti robbantások nélkül tudják újabb tulajdonságokkal felruházni. 1996-ban mind a brit, mind az amerikai fél megegyezett földalatti kísérleti atomrobbantási programjuk beszüntetésében, ám most egyre többen tartanak attól, hogy az Egyesült Államok szeretné újrakezdeni azokat.

Az újonnan érkezők a négy brit tengeralattjáró által szállított 200 Trident rakétára szerelhető robbanófejet fogják ellátni, valamint segítenek "fenntartani a Tridenteket helyettesítő fegyverzet megtervezési képességét" ha valaha szükség lenne rájuk. AZ AWE bejelentése szerint az újonnan érkezettek közül többen is bekapcsolódnak az Egyesült Államokkal 1958-ban kötött Kölcsönös Védelmi Egyezmény alatt futó kutatásokba, melyhez a Nevada sivatagban megépített földalatti laboratóriumban 2002-től zajló, a plutónium tulajdonságait vizsgáló kísérletek is tartoznak.

Évente több mint kétszáz alkalommal látogatnak el az AWE alkalmazottak az Egyesült Államokba, ahol közel 16 közös munkacsoport tevékenykedik, egyikük az atomfegyverek mérnöki munkáin, míg egy másik a nukleáris robbanófejek fizikáján dolgozik. A legfrissebb hírek szerint a Bush kormányzat 5 kilótonna alatti mini atomfegyverek kutatásaira irányuló kérését a héten fogja jóváhagyni a Kongresszus. Amennyiben a mini-nuke kutatások zöld utat kapnak, sokan egészen biztosra veszik, hogy a brit kutatók is részt fognak venni a fejlesztésekben.

"Kreatív, kíváncsi tudósokról van szó, akik új elképzeléseket akarnak feltárni. Magától értetődő, hogy bármilyen új amerikai kutatás érdekli őket" - nyilatkozott Ivan Oelrich, az Amerikai Tudósok Szövetsége által futtatott stratégiai biztonság projekt igazgatója. Tehát miközben az AWE váltig bizonygatja, hogy nem dolgozik együtt az amerikaiakkal semmilyen nukleáris fegyver előállításában, állításaik messze nem győzik meg a közvéleményt arról, hogy nem egy malomban őrölnének az Egyesült Államokkal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások