A fémek vallanak a hirosimai támadásról

A fémek vallanak a hirosimai támadásról

2003. augusztus 7. 21:14, Csütörtök
A tudósok halvány üzenetet nyertek ki az első atombomba pusztításának csendes szemtanúiból, a fémekből, melyeket megrengetett a a II. Világháború végét jelentő hirosimai támadás.

Ez az első újraértékelése az áldozatok által elszenvedett sugárzásnak egy a nyolcvanas években készült tanulmány óta, ami kétségeket támaszt a háború utáni dózisbecslésekkel szemben. Az új értékek megerősítik az 1945-ös robbantást követő eredeti felmérés adatait.

"Ez nem csupán történelmi kérdés" - nyilatkozott a tanulmányt elkészítő csapat egyik tagja, Günther Korschinek, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa. A megerősítés nagyobb biztonságot ad az orvosok számára a megmaradt túlélők és leszármazottaik, valamint a sugárzásnak általában kitett emberek egészségügyi kockázatainak előrejelzésében.
"Ha hibásak voltak az adatok, akkor annak komoly kihatásai lehetnek" - tette hozzá Mark Little, a londoni Imperial College tudósa.


Junichiro Koizumi japán miniszterelnök is beszédet mondott tegnap a békéért Hiroshimában, az atombomba ledobásának 58-ik évfordulóján

A hirosimai robbantás kétféle sugárzást bocsátott ki, gamma sugarakat és repülő atomi szilánkokat, melyeket gyors neutronoknak neveznek. Ezek nevük ellenére nem haladnak olyan gyorsan, mint a gamma sugarak, azonban nehéz mivoltuk miatt tízszer nagyobb pusztítást okoznak az élő szövetekben. A gamma sugár dózisait viszonylag könnyű volt megmérni, azonban a gyors neutronok fizikája már keményebb dió. Az atomtudósok csak megbecsülni tudják a robbanás által előidézett értékeket és a terjedés sebességét a rövid életű radioaktív foszfor részecskék vizsgálatából, amit a robbanás utáni hetekben gyűjtöttek össze a megdöbbent kutatók.


Az A-Bomb dómmal szemben kishajókon gyertyákat engedtek a folyóba az áldozatok emlékére

Korschinek csapata rézmintákat gyűjtött össze - villámhárítókat, vezetékeket, sőt egy szentély tető borításának darabját - a robbanást túlélt épületekről Hirosíma különböző részein, valamint a pusztításnak szentelt múzeumból. Ezek a fémek mind ki voltak téve a bomba sugárzásának. A csapat egy ritka nikkel izotóp, a 63Ni parányi egységeit számlálta meg, ami akkor keletkezett, amikor a gyors neutronok becsapódtak a rézbe. A 63Ni atomjai száma a rézhez viszonyítva minden egyes mintában tartalmazza a gyors neutron dózis első közvetlen jeleit a hirosimai epicentrumtól 700-1500 méterre, ahol a sugárzásnak kitett túlélők többsége volt.


Japánok tömegei imádkoztak az augusztus 6-iki évfordulón

A nikkel tanulmány átfogó újraértékelése az 1986-ban közzétett felmérésnek. A felmérés újravizsgálja a Hirosimából és Nagaszakiból gyűjtött adatokat, melyekhez hozzátették a legfrissebb sugárbiológiai kutatásokból származó információkat is. Arra a következtetésre jutottak, hogy a gyors neutron dózis sokkal nagyobb lehet, mint az 1945-ös becslések mutatták, ami azt sugallta, hogy a gyors neutronok sokkal kevésbé ártalmasak, mint először gondolták. A vita eldöntése elsősorban a 60.000 hirosimai és Nagaszaki városából maradt 30.000 túlélőnek fontos, illetve azoknak, akik máshol voltak kitéve nagy sugárdózisoknak.

"Az atombomba adatok létfontosságúak a sugárzás kockázatának megállapításához" - mondta Little. A történelem legnagyobb tömeges besugárzása helyszínén a rákos megbetegedések aránya jól példázza a sugárzás okozta ismert kockázatot. Ha a gyors neutronokról alkotott kép hibás, akkor az orvosi eljárások és az atomenergia ipar biztonsági követelményeit felül kell vizsgálni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások