Neumann János és Wigner Jenő tanárára emlékeztek

Neumann János és Wigner Jenő tanárára emlékeztek

2003. október 17. 08:06, Péntek
A Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára, Rátz László születésének 140. évfordulója alkalmából az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft Rt. és a Richter Gedeon Rt. Alapítványa a Magyar Természettudományos Oktatásért az Oktatási Minisztérium képviselőjével, az iskola tanáraival és diákjaival együtt emlékezett meg a Rátz László Életműdíj névadójáról. A legendás tanár úr diákjai közé tartozott többek között Neumann János, az első számítógép megalkotója és Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus is.

A Budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban megrendezett ünnepségen a gimnázium növendékei versekkel és rövid színi előadással tisztelegtek a gimnázium egykori tanára előtt. Az eseményen felszólalt Kroó Norbert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. Beszédében hangsúlyozta, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat.

Rátz László (1863-1930) a XX. század fordulójának egyik kiváló pedagógiai érzékű és nagy tudományos felkészültségű tanár egyénisége volt. Tudományos tevékenysége két szempontból jelentős: úttörő szerepet játszott a középiskolai matematikaoktatás reformjának megvalósításában, valamint 1896 és 1914 között ő szerkesztette a Középiskolai Matematikai Lapokat. Egész pályafutása alatt arra törekedett, hogy minden diákja megértse és megszeresse a matematikát, és ezt tanításának érdekességével, lenyűgöző előadásmódjával el is érte. A tanári hivatást mindennél fontosabbnak tartotta. A tehetséges diákokkal külön is foglalkozott. Tanítványa volt többek között Neumann János, az első számítógép megalkotója, és a későbbi Nobel-díjas Wigner Jenő fizikus is. Világhírűvé lett tanítványa, Wigner Jenő így emlékezett rá: "Ő szeretett tanítani, szerette látni, mint hatol be a megértés a tanulók tudatába, mint értik meg, milyen nagyszerű az, hogy az emberi ész képes egy gondolatot a másikhoz fűzni, képes a következtetésekből csodálatos épületet - erős épületet - alkotni…"

Az Ericsson Magyarország Kft, a Graphisoft Rt. és a Richter Gedeon Rt. 2000-ben közös Alapítványt hozott létre a Magyar Természettudományos Oktatásért néven. Az Alapítvány kuratóriuma novemberben immár harmadik alkalommal ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Az Alapítvány díjazottai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. Az egyenként 1 millió forint összegű Rátz Tanár Úr Életműdíjat az Alapítvány kuratóriuma 2001-től kezdve évente ítéli oda 2 matematika-, 2 fizika- és 2 kémiatanárnak. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány célja, hogy tisztelettel adózzon azon pedagógusok előtt, akik áldozatos szakmai munkájuk révén kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit és életművükkel követendő példát állítanak a pedagógus társadalom számára.

Listázás a fórumban