Sivatagi teszt alá vetik a Marsra szánt űrruhákat

Sivatagi teszt alá vetik a Marsra szánt űrruhákat

2004. április 1. 09:44, Csütörtök
Egy Marsra szállásra tervezett űrruhának kecsesnek kell lennie, amit elektromossággal fognak viselője testére alakítani, nyilatkozták a prototípus tesztelésére készülő tudósok az ausztrál sivatagban.


Bal kézen a hagyományos,
jobbon az új kesztyű
James Waldie a melbourne-i RMIT Egyetem részéről augusztusban fogja tesztelni a MarsSkin névre keresztelt űröltözet prototípusát, ami a Mars Society Australia projekt, valamint egy nemzetközi expedíció része lesz - utóbbi a marsszerű körülmények közötti élet és munka jobb megismerését célozza. Waldie szerint a Marson használandó űrruháknak feszesnek és rugalmasnak kell lenniük.

"Sokkal testre szabottabbak lesznek, mint az amerikaiak által a Holdon használt vaskos 'nagy gáz-zsákok'" - mondta Waldie. A MarsSkin prototípusát a közép-ausztráliai Arkaroola sivatagban geológiai, biológiai és műszaki kutatásokat végező tudósok fogják kipróbálni. "Ugyanúgy korlátozza fizikailag az embereket az Arkaroolán, mint a Marson" - mondta Waldie, aki a Wollongong Intelligens Polimer Kutatási Intézetnél is dolgozik egy másik űrruha típus kifejlesztésén.

Ezek a mechanikai ellennyomású (ME) ruhák közelebb állnak azokhoz, melyekre a Marson szükség lesz, mivel elektromosságot használnak az űrhajós testére kifejtett nyomás eléréséhez, ami nélkülözhetetlen a Marson, mivel a vörös bolygó a földinél jóval alacsonyabb légköri nyomással rendelkezik. A ruha által biztosított nyomástöbblet nélkül az űrhajósok elájulnának. "Nem robbannának fel, vagy fagynának meg" - magyarázta Waldie. "Körülbelül 13 másodpercen belül elájulnának, amint az oxigén kiszűrődik a testből."


Valahogy igy fog kinézni
Az ME ruhák a két bolygó közötti nyomáskülönbség miatt közvetlenül a földi környezetben nem tesztelhetők. Az ME ruhák elektromos polimer szálakkal rendelkeznek, melyek körülfonják a szűk, rugalmas anyagot. A szálakban folyó elektromosság meglazítja azokat, így könnyedén bele lehet bújni az öltözékbe. "Az űrruha úgy néz ki, mint egy jókora pizsama" - nyilatkozott Waldie az ABC Science Online-nak. "Ha elektromosság alá helyezzük, meglazul és könnyedén felvehetővé válik. Az elektromosság megszüntetésével összehúzódik viselőjén arra a nyomásra, amire a Mars felszínén szükség van."

Brad Duffy, a Skins CGT vezetője szerint a MarsSkin egy a hőt és a nedvességet a testtől elvezető belső lycra mikroszálas rétegből és egy erős külső rétegből fog állni, ami megvédi viselőjét a portól és a hőtől. Az űrruhákat érzékelőkkel is ellátják, melyek viselője folyadékveszteségét, testhőjét és szívritmusát kísérik figyelemmel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások