Sikeres tesztet tud maga mögött a robotbombázó

Sikeres tesztet tud maga mögött a robotbombázó

2004. április 20. 10:47, Kedd
Az Edwards Légitámaszponton egy kísérleti repülés során egy robotrepülőgép sikeresen bombát dobott egy teherautóra, ami újabb lépést jelent afelé a technika felé, melytől az Egyesült Államok hadserege egy napon a veszélyes harci küldetésekben az emberi pilótákat felváltó gépet remél.

A Boeing X-45 jelű prototípusa emberi felügyelettel, de pilóta nélkül szállt fel a sivatagi bázisról, nyitotta ki bombakamrájának ajtait és egy 113 kilogrammos Small Smart Bomb típusú bombát dobott le, majd leszállt. A töltet nélküli bomba centiméterekre csapódott be az eltalálandó teherautótól - jelentette be a Boeing - hozzátéve, hogy ha a bomba tartalmazott volna robbanóanyagot, akkor a célpont megsemmisült volna.


"Egyértelműen hatalmas lépés volt számunkra ez a teszt. Ezzel egy ember nélküli repülőgép fegyverkezelési képességeit bizonyítottuk" - mondta Rob Horton, a vasárnap lezajlott repülés irányítója a Boeing részéről. "A videofelvételen jól látható, ahogy a fegyver zuhan és a hatalmas porfelhő, ami megrázza a teherautót."

Az X-45A-t előprogramozták a célpont koordinátáival, pályája igazgatásához a GPS rendszert használták. Horton, aki 130 kilométerre ült a célponttól, engedélyezte a robotrepülőnek a bomba 10.700 méteres magasságból, óránkénti 711 kilométeres sebesség mellett történő ledobását. A hadsereg ilyen repülőgépeket szeretne bevetni a legveszélyesebb küldetésekben, mint az ellenséges radarok és a föld-levegő rakétatelepek bombázásában, így tisztítva meg az utat az emberek által repült vadászgépek és szállító repülőgépek számára.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Az Y-alakú, farokrész nélküli gép 10 méteres szárnyfesztávval rendelkezik és üresen 3.630 kilogrammot nyom. Ez az első robotrepülőgép, amit kifejezetten fegyverek hordozására terveztek. A többi robotrepülőgép, beleértve a Predator kémrepülőgépet, amit jelenleg is alkalmaznak Afganisztánban, csak a későbbi módosítások hatására vált harci repülővé. A Boeing reményei szerint többszáz X-45-öst fog építeni, melyek egyenként 10-15 millió dollárba fognak majd kerülni Amerikának.

Videó letöltése (8,4 Mb, Mpeg)

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások