Webkamerák segítenek elkerülni Bécsben a közlekedési dugókat

Webkamerák segítenek elkerülni Bécsben a közlekedési dugókat

2004. december 15. 17:59, Szerda
A Bécs város önkormányzata által üzembe állított új rendszer egy weboldalon keresztül érhető el, ahol webkamerák segítségével követhető nyomon, hogy éppen hol, merre van dugó.

Bécsben máris nagy népszerűségnek örvend az új oldal. Az ötlet maga nem új, ám úgy tűnik, hogy ez cseppet sem zavarja a bécsi autósokat, és sokkal jobban érdekli őket, hogy végre egy igazán használható rendszer segíti az osztrák fővárosban az előrehaladást. Ennél hasznosabb karácsonyi ajándékot aligha kaphattak volna a Bécsben közlekedők.

A dugók minden nagyvárosban óriási fennakadásokat okoznak mind a mai napig. Hiába korszerű a közlekedés napjainkban, vannak olyan városi közlekedési problémák, amelyek megoldása még várat magára. Ezek közé a problémák közé tartoznak a dugók is. Ennek elkerülésére a bécsi autósoknak elindulás előtt elegendő csupán egy pillantást vetniük a weboldalra és máris megtervezhetik a célpontjukhoz vezető alternatív útvonalat. A verkehrslage.at nevű weboldalon jelenleg 14, Bécs-szerte elhelyezett webkamera képe kísérhető figyelemmel. Az aktuális közlekedési információkat bárki lehívhatja WAP-ra alkalmas mobiltelefonjára.


A rendszer sikeres. Ezt mi se bizonyítja jobban, mint hogy amióta üzembe állították, naponta rendszeresen 700 ezren keresik fel a lapot. A bécsi városvezetők azonban nem ülnek a babérjaikon, a tervek szerint 2005 végére már összesen 60 webkamera lesz a hálózatban. Jelenleg azonban még hiányoznak azok a szponzorok, akik részben vagy egészben finanszíroznák a beruházást.

Ezenkívül hasznos kiegészítő szolgáltatásként elérhető egy úgynevezett parkolóhely-börze is, ahol az autósok arról kaphatnak tájékoztatást, hogy éppen hol, merre és hány szabad parkolóhely található. Már csak hab a tortán a bécsi rádió közlekedési szerkesztősége által üzemeltetett ingyenes közlekedési forródrót is, ahol mindennap reggel 5 és este 22 óra között bárki tájékozódhat az aktuális közlekedési helyzetről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások