A Vivendi Universalé lesz a Ubisoft?

A Vivendi Universalé lesz a Ubisoft?

2005. január 6. 18:25, Csütörtök
Az Electronic Arts helyett a konkurens Vivendi Universal lehet a Ubisoft új tulajdonosa. A francia játékfejlesztő stúdió így akarja elkerülni, hogy az Electronic Arts kezébe kerüljön részvényeinek 19,9 százaléka.

A francia L'Agefi gazdasági-pénzügyi folyóirat információi szerint a Vivendi Universal és a Ubisoft képviselői már túl is vannak az első konkrét megbeszéléseken. Mint ismeretes, az EA még tavaly decemberben tett ajánlatot a Ubisoft részvények húsz százalékának megvásárlására. Az ominózus részvényeket jelenleg még a Talpa Beheer nevű holland befektetési csoport birtokolja, amely John de Mol holland milliárdos birtokában. A francia cég vezetői azonban a hír hallatán nem leplezték, hogy - finoman szólva - nem lenne ínyükre a tulajdonosváltás. Mai közleményükben pedig már egyenesen ellenséges hangnemben fogalmazták meg, hogy egész egyszerűen nem akarják, hogy az Electronic Arts kezébe kerüljenek a részvényeik.

Amennyiben a Vivendi Universal és a Ubisoft fúziója megvalósul, akkor a legnagyobb európai játékfejlesztő vállalat jöhet létre, amelynek a forgalma éves szinten meghaladná az egy milliárd eurót. A világ legnagyobb játékfejlesztő cége azonban ettől függetlenül az EA maradna, ám tény, minden eddiginél jobban kiegyenlítődnének az erőviszonyok. Ezért korántsem mindegy, hogy kié lesznek a Ubisoft részvényei. Ráadásul, ha az Electronic Arts lenne a befutó, akkor a cégnek csupán néhány komoly vetélytársa maradna és ennek a szinte "egyeduralmi helyzetnek" a kialakulása semmiképpen sem lenne jó sem az iparágnak, sem a felhasználóknak.

A hírt eddig még sem a Vivendi Universal, sem a Ubisoft képviselői nem kommentálták. Az mindenesetre elég érdekes, hogy decemberben, amikor az EA nyilvánosságra hozta a félhivatalos ajánlatát, a Ubisoft részvényeinek ára több, mint 50 százalékkal emelkedett, a mostani hírek miatt pedig még inkább megugorhatnak majd a francia játékfejlesztő stúdió részvényárai. Figyelemreméltó Bruno Bonnel-nek, az Infogrames/Atari játékfejlesztő cég első emberének nyilatkozata is, aki az ügy kapcsán kijelentette, hogy segítő kezet nyújt a Ubisoftnak, ha a vállalatot tényleg az a veszély fenyegeti, hogy amerikai tulajdonba kerülhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások