Öregesen vezetnek az autóban telefonálók

Öregesen vezetnek az autóban telefonálók

2005. február 4. 11:35, Péntek
Azok a so­fő­rök, akik ép­pen te­le­fon­ju­kat hasz­nál­ják, úgy ve­zet­nek, mint a na­gyon öreg em­be­rek. Las­sabb a reak­ció­ide­jük, és je­len­tő­sen meg­nő az esé­lye, hogy ne ve­gyék ész­re ma­guk előtt a dol­go­kat.

Egy tanulmány szerint mobiltelefonálás közben még a fiatal sofőrök is - akiknek egyébként a legjobb reflexük - úgy vezettek, mint a 70 éves emberek. "Ha nagyon gyorsan öregként akarsz viselkedni, akkor csak beszélj a mobilodon, miközben vezetsz" - mondta Frank Drews, pszichológus professzor. "Ha volán mögé ültetsz egy 20 éves vezetőt mobillal, reakcióideje drasztikusan lecsökken arra az időre, amíg telefonál" - tette hozzá David Strayer, a kutatás vezetője.


A vizsgálatot a General Electric szimulátorával végezték

A kutatási feljegyzésekből kiderül, hogy Frank Strayer csapata 65-74 és 18-25 éves embereket vizsgált. Az előzetes felmérések kimutatták, hogy az idősek jóval lassabban dolgozzák fel az információkat, ami normális, papírforma eredmény. A jelentkezők egy teljes műszerfallal, kormánnyal és pedálokkal ellátott autószimulátorba ülhettek bele. A teszt során három forgalmi helyzetben kellett helyt állniuk, melyek között volt autópálya és városi forgalom is. Minden alanynak négy 16 kilométeres távot kellett megtennie úgy, hogy az utazás fele alatt használtak mobil telefont, a másik fele alatt nem, illetve fejhallgató és kihangosító használatával is végeztek kísérleteket.

Az idősebb emberek a szemben megjelenő autóval való ütközés elkerülésére, lassabban nyomták meg a fékpedált, lassabban nyerték vissza eredeti sebességüket és nagyobb követési távolságot hagytak. A telefonálás természetesen az időseket még rosszabb vezetővé tette, de a meglepő, hogy a fiatalok ugyanolyan eredményt értek el telefonnal, mint a 70 évesek anélkül. A fékezéshez szükséges idő 18%-kal romlott, mind a fiataloknál, mind az időseknél. A beszélgetés 12%-kal hosszabb követési távolságot eredményezett és számokkal ugyan ez nem leírható, de jóval kevesebb figyelem jutott az útra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások