Fűrész

Fűrész

2005. február 8. 16:12, Kedd
Akik szeretik a sorozatgyilkosos horrorokat azok mostanság csak a tinis fajtából kaphatták meg a napi/heti/havi betevőt. A várakozásnak vége - A Fűrész lesújt. Az idei év független kisköltségvetésű horrormeglepetését ugyanis nem a Nyílt tengeren (Open Water) szállította, hanem az ausztrál kalákában készült Fűrész.

A filmet Robert Redford egyre inkább kommercializálódó független filmes dzsemboriján, a Sundance fesztiválon mutatták be először és ott aratta le első ízben a jól megérdemelt a babérokat. A közönség imádta a filmet. Persze ezt a imádatot az alkotók előszeretettel kenik a hajukra akkor, ha nem jelentkezik egy stúdió, amely forgalmazni is kívánja a filmet. Szerencséjükre azonban ezúttal jelentkezett forgalmazó a kvázi-független Lion's Gate személyében, így az USA-ban a Halloween időszak kellős közepén bemutatásra is került a film.

Klikk ide! Klikk ide!

A James Wan és Leigh Whannel (ők írták, Wan rendezte, Whannel főszerepli) neve által fémjelzett Fűrész hamar felállítja a film alapvetését: Mire vagy képes a túlélés érdekében? Sorozatgyilkosunk ugyanis nem szereti direkt módon megölni áldozatait, hanem eljátszik velük. Vizsgálgatja, hogy ki mit tenne meg a túlélés érdekében. (Aki a hazai példákat szereti: vajon megenne-e az ember egy chilei paprikával fűszerezett, sertésbőrkével és E-330-as adalékanyagokkal dúsított noname párizsirudat vagy inkább a gyorsabban ható etilalkoholt választaná? Esetleg végignézné-e a kiszemelt áldozat a Kiszely Tünde audiokommentálásával és extrák sokaságával ellátott "Donatellácska és én 2." című DVD-t, vagy inkább a mellékelt borotvához tartaná inkább a csuklóját?).

Klikk ide! Klikk ide!

Hasonló kérdéssel találja szemben magát a film kezdetén a két főszereplő is. Adam és Lawrence egy mocskos mellékhelyiségben térnek magukhoz, a szoba két végén megbilincselve, közöttük egy fejbelőtt hulla, valamint egy üzenet: Aki megöli a másikat, az megmenekül. Bizonyos szerszámok, mint tompa fűrész, pisztolygolyó, apró üzenetek segíthetik a feladat mielőbbi végrehajtását. Természetesen a Fűrész nem csak egy kis helyiségben jétszódó kamaradarab, hiszen folyamatosan visszaemlékezésekből, flashback-ekből bomlik ki a néző számára is a teljes történet, a szereplők egymás között macskaegér játéka. Mindez persze csak azért, hogy a mozi végén a sok leesett áll között minél gyorsabban megtaláljuk a sajátunkat.

Klikk ide!Az alacsony költségvetéssel általában a nóném színészgárda is együtt szokott járni, és ez itt sincs másként. Bár az író Whannell partnerét játszó Cary Elwes neve nem ismeretlen, de ő sem tartozik az első vonalba, akárcsak a szebb napokat megélt Danny Glover, akinek rajongói a Halálos fegyver-en kívül végre más filmcímet is odabiggyeszthetnek az afro-amerikai színész neve mellé. A film - bár e sorokban is horrornak van említve - igazából a Hetedik nyomdokain lépdelő sorozatgyilkosos film, ahol a Jigsaw (szójáték: puzzle/lombfűrész) névre hallgató sorozatgyilkos különféle embertelen, halálos csapdákat állít áldozatainak, majd pedig előszeretettel nézi végig azok haláltusáját.

Igazából a Fűrész nem az eredetiségével lesz olyan, amilyen (vagyis jó), hanem azért, mert jó helyről merítget (Hetedik, Kocka), és az összetevőket egy nyomasztó hangulatú, kliséktől mentes végeeredménnyé kotyvasztja össze. A nem-mozi horrorok (B, C-filmek, trash, kortárs euro ás ázsiaihorror) rajongói valószínűleg fanyalogni fognak (hadd fanyalogjanak), de azt nekik is el kell ismerni, hogy moziban már rég vetítettek ennyire hatásos és atipikus horrort. Tipikusan nézős film, de gyengeidegzetűek inkább nézzék meg valamelyik aktuális tinihorrort.

Klikk ide! Klikk ide!

Ui.: Az 1,2 millió dollárból forgatott film már bemutatásának napján 6,5 millió dollárt fialt, és az összbevétel meg sem állt 55 millió dollárig, így a film nem kerülhette el a végzetét, idén októberben moziba kerül a folytatás is. Reméljük sikerült tartani a színvonalat.

Fűrész (Saw)
amerikai horror, 102 perc, 2004

Rendező: James Wan
Forgatókönyvíró: James Wan, Leigh Whannell
Operatőr: David A. Armstrong
Jelmeztervező: Jennifer L. Soulages
Zene: Charlie Clouser
Látványtervező: Julie Berghoff
Vágó: Kevin Greutert

Szereplők:
Leigh Whannell (Adam)
Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon)
Danny Glover (David Tapp nyomozó)
Monica Potter (Alison Gordon)
Ken Leung (Steven Sing nyomozó)
Dina Meyer (Kerry)
Benito Martinez (Brett)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások