Megkezdődtek a tárgyalások az Electronic Arts és a Ubisoft között

Megkezdődtek a tárgyalások az Electronic Arts és a Ubisoft között

2005. február 17. 17:28, Csütörtök
Az amerikai vállalat két hónappal ezelőtt már megvette a Ubisoft tulajdonrészének húsz százalékát, ám már akkor napvilágot láttak az interneten olyan hírek, miszerint az EA minden bizonnyal még nagyobb szeletre tartana igényt.

A megbeszélések célja, hogy eldőljön: az Electronic Arts (EA) megvásárolja-e a francia játékfejlesztő céget. Érdekes azonban, hogy a korábbi tranzakció meglehetősen nagy ellenállásba ütközött a francia vállalat részéről. A mostani tárgyalásokat az Electronic Arts kezdeményezte és még csak a kezdeti szakaszban tartanak. Az eddigi megbeszéléseken eddig a részvények árának, illetve az esetleges átvétel esetén a menedzsment átszervezésének kérdése került szóba.

A Ubisoft vezetői részvényenként 40 eurót kérnek, míg jelenleg a francia cég részvényei 32 euró körüli értéken mozognak a tőzsdén. A korábbi tulajdonrész-szerzés során az Electronic Arts 19,62 eurót fizetett minden egyes Ubisoft-részvényért. A legújabb információk szerint egyébként az értékpapírok ára pont amiatt drágult, mert az elmúlt két hónapban napvilágot láttak az EA további tulajdonrész-vásárlási szándékai.

A francia játékfejlesztő stúdiónál azonban továbbra sem örülnének annak, hogy ha az amerikai vállalat megvásárolná a céget, éppen emiatt meglehetősen feszült légkörben zajlanak a tárgyalások. Az ellenállás egyik oka az, hogy a Ubisoftot az 1980-as évek közepén alapító Guillemot-család, illetve konkrétan a céget vezető Yves Guillemot és a testvére továbbra is azt szeretnék, hogy a stúdió önálló maradjon. A Ubisoft fennállásának húsz esztendeje alatt a legnagyobb európai játékfejlesztő céggé vált, ám még így is csak ötödakkora, mint az őt felvásárolni készülő amerikai óriáscég.

Yves Guillemot mindenesetre semmit sem bíz a véletlenre és több más befektetővel is tárgyal. Az egyik lehetőség az lehet, hogy ha a francia stúdió részvényesei további pénzt fektetnek be a cégbe. Ezenkívül lehetséges befektetőként szóba került a Walt Disney neve is, valamint elképzelhető az is, hogy a Guillemot család egyik tagja által vezetett Gameloft játékfejlesztő cég nyújt segítő kezet a Ubisoftnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások