Penge - Szentháromság

Penge - Szentháromság

2005. március 10. 13:13, Csütörtök
Wesley Snipes egyszer már learatta a babérokat Penge, a vámpírvadász bőrkabátjában, másodjára viszont brutális nagy bukást kényszerült elkönyvelni. Vajon melyik az igazi arca - erre a Penge 3 ad választ.

Kiindulási alap: ha van film, amiben a mozinéző nem fog csalódni, az a Penge - Szentháromság. Nem azért, mert a fenemód színvonalas (remélhetőleg csak) trilógia harmadik része, hanem mert a második rész által leszállított igényszínt után botor lenne az a filmfanatikus, aki világmegváltást remélne a Pengétől - annál inkább számíthatunk persze világmegváltásra a' la mozivászon.

Trilógia, harmadik rész, nosza kapjuk elő a Sikoly szériát, ahol felállítják a folytatásos filmek és trilógiák alapszabályait. Úgy tűnik a készítők is látták a tinihorror műfaj felélesztőjének tartott filmet, hiszen valóban visszanyúltak a kezdetekhez és Pengét magával a nagybetűs Vámpírral eresztik össze, magával... - ezt majd mindenki meglátja a moziban, de nyilván sokan már a fentiekből is tudják, hogy ki lesz ezúttal az übergonosz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Trilógia, harmadik rész, szóval vérfrissítésre is szükség volt a stábban - a magányos afro-amerikai vámpírhibrid kapott maga mellé egy (nagyon) szép lányt, Abigailt (Jessica Biel) és egy baromira fárasztó és egyáltalán nem vicces vicces fiút, Hannibal Kinget (Ryan Reynolds). Ők a Nightstalkerek, akik megsegítik főhősünket, ha bajba kerül. Ennek ellenére szerepük igazából dekoráció szintjére degradálódik, lévén Abigail csak öltözködésével és fegyverbemutatójával hívja fel magára a figyelmet, míg King szerencsére a film nagy részében magatehetetlenül hever.

A rosszfiúk/rosszlányok is kaptak egy húzónevet. Bár a független filmek egyik királynője Parker Posey talán maga sem tudja, hogy mit keres Danica, a vámpírlány szerepében és szemmel láthatóan baromira kényelmetlenül érzi magát hosszú szemfogakkal - tudjuk be ennek borzasztó színészi teljesítményét, ennél még a Sikoly 3-ban is jobb volt. A stáb további része - kiegészülve az Amerikai Pite egyik főszereplőjével, Natasha Lyonne-nal - a film színvonalát csak kevéssel múlja alul. Olykor az az érzésünk, hogy a Barátok közt epizodista jelentkezőjén elhullottakból válogattak a készítők. Aki figyelmes egy-egy kósza snittben elkaphatja azt is, amint a színész a kezében lévő papírról olvassa a szövegét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A rendezést az előző két részt is író David Goyer követte el, valamint ő felelős a most bemutatandó Batman-film, a Holló 2 vagy Nick Fury szövegkönyvéért is, szóval jártas a képregény témában, az egyszer biztos. Sőt, jutalmaul a Penge - Szentháromság levezényléséért egy Flash-rendezéssel honorálták, ki tudja milyen okból, hiszen igazából nem felismerhetőek a kézjegyei.

Stílusban a film azt hozza, amit az előző részek is, a karakterek, képregényhez méltóan kétdimenziósak (jó esetben), minden kép fekete, a fegyverek csillognak és futurisztikusak, a zene pedig a második rész rapje helyett most inkább technoszerű, elektronikus. A rendező egyetlen érdeme(?), hogy az eredetileg nettó 75 perces filmet annyira megszórta lassításokkal, hogy a játékidő felkúszott 100 perc fölé, valamint (ennyit az egyetlen érdemről), hogy olyan idétlen gesztusokkal látta el a szereplőket, mint amikor az egyik vámpír a középső ujját lendíti a Nap felé.

Értékelésképpen - hangozzék bármennyire is furcsán - a Penge - Szentháromság bár nem ér fel az első részhez, de jobb, mint a második. Azt hozza, amire számít a néző: kevés duma, sok akció, igazából lényeges cselekmény és meglepetések nélkül, vagyis a műfajában (vámpírvadászos harmadik részek) nem vall kudarcot. Úgy tűnik, hogy Wesley Snipesnak megint megtiltották, hogy egy mondatnál többet beszéljen egyszerre, ráadásul annak a mondatnak kúlnak kell lennie, mert a Penge is kúl. Ezt többé-kevésbé sikerül is megvalósítani az olykor visszatérő vicsorgásai közepette.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A lényeg, ami egyfajta filozófiaként is felfogható, a film legelején hangzik el narratívában: "Minden film egy láda sz*r". Ha általánosságban nézzük, akkor ez is. Sajnos.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (Mérete Mbyte, formátuma .wmv)

Penge: Szentháromság (Blade: Trinity)
amerikai akciófilm, 113 perc, 2004

Rendező: David S. Goyer
Forgatókönyvíró: Marv Wolfman, Gene Colan
Operatőr: Gabriel Beristain
Jelmeztervező: Laura Jean Shannon
Zene: Ramin Djawadi, RZA
Producer: David S. Goyer, Lynn Harris, Wesley Snipes
Látványtervező: Chris Gorak
Vágó: Conrad Smart, Howard E. Smith

Wesley Snipes (Blade)
Jessica Biel (Abigail Whistler)
Ryan Reynolds (Hannibal King)
Kris Kristofferson (Abraham Whistler)
Dominic Purcell (Drake)
Parker Posey (Danica Talos)
James Remar (Ray Cumberland)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások