Norvégia lemaradásban van kiotói vállalásától

Norvégia lemaradásban van kiotói vállalásától

2005. április 5. 23:06, Kedd
Norvégia közölte, hogy a szennyező gázok kibocsátásának csökkentésére tett úgynevezett kiotói vállalása teljesítésében komoly lemaradása van.

Az országban 10 százalékkal nagyobb most a kibocsátás, mint amit vállalt. Szakértők szerint széndioxid értékben számolva évi 50,6 millió tonnánál tart, kormányzati előrejelzések szerint a kibocsátott mennyiség 2010-re 62 millió tonnára nőhet.

Norvég statisztikák szerint a kiotói jegyzőkönyv értelmében vállalt és az 1990. évi kibocsátási szinthez képest 1 százalékos növelés helyett 11 százaléknál tart az ország elsősorban bővülő olaj- és földgáztermelése és növekvő motorizációja okozta légszennyeződés miatt. Szén-dioxidból, ami a globális felmelegedés fő előidézője, kibocsátása az 1990. évit 86 százalékkal haladja meg, igaz, más szennyező gázok kibo­csá­tá­sában jelentősebb csökkenést sikerül felmutatnia.

Szakértők attól félnek, hogy Norvégia jelentős kereslettel jelenik meg a szén-dioxid-kibocsátási jogok európai kereskedési rendszerében és emiatt komoly áremelkedések következnek be ezen a piacon.

Listázás a fórumban