Egyre több autóban van Bluetooth

Egyre több autóban van Bluetooth

2005. május 10. 00:19, Kedd
Felkapott témának számítanak napjainkban az intelligens autók. Ezt alátámasztandó, a most megjelenő új modellekben már van Bluetooth-port, és a piacnak nagy jövőt jósolnak a szakemberek.

Az Audi gyár olyan adapterrel szereli fel az A6-os és az A8-os típusú személygépkocsikat, hogy az azonnal érzékeli, amint beszáll a járműbe a tulajdonos és automatikusan felépíti a kapcsolatot a mobil készülékéhez a Bluetooth-porton keresztül. Miután ez megtörtént, az autó műszerfalán megjelenik a mobiltelefon kijelzője és a telefonbeszélgetéseket a jármű hangrendszerének igénybe vételével lehet folytatni. A technológia egyelőre csak két Audi modellben érhető el és nem kompatibilis bármelyik mobiltelefonnal.


Bluetooth-portot közel három esztendeje építenek be a személygépkocsikba a gyártók. Így például az ilyen csatlakozók megtalálhatók a BMW, a Ford és a DaimlerChrysler szinte összes Amerikában gyártott modelljében és legalább egy buetoothos autót kínál a Toyota, a Honda, a General Motors és a Volkswagen is. Még a legegyszerűbb rendszerrel is lehet telefonálni, de a komolyabb bluetoothos rendszerek - mint amilyenek például a DaimlerChrysler modelljeiben találhatók - azonban már képesek az autótulajdonos beszédének felismerésére is.

Hiába tervezi azonban egyre több autógyártó, hogy Bluetooth-adapterrel látja el az általa készített személygépkocsijait, egy ilyen rendszer kifejlesztése és a sorozatgyártott járművekbe való beépítése akár 18-24 hónapig is eltarthat. Ennyi idő alatt pedig a mobiltelefon-gyártók akár 2-3 új készüléket is piacra dobnak és így nagyon nehézzé válik a rendszer és a készülékek egymással kompatibilissé tétele. A beszédfelismerés csak egy a Bluetooth-technológia kínálta előnyök közül, hiszen a jövőben a beépített adapterek és az autók hangszóróinak a segítségével akár a mobil készülékekben tárolt zeneszámokat is le lehet majd játszani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások