A szénből előállított műbenzin lehet a megoldás

A szénből előállított műbenzin lehet a megoldás

2005. október 4. 22:27, Kedd
India, Kína és az Egyesült Államok azon néhány állam közé tartozik, amelyek könnyedén túlléphetnek energiafüggőségükön különböző szintetikus üzemanyagok előállítása révén - állítják szakértők.

Az említett országok ugyanis igencsak gazdagok szénben, melyből viszonylag könnyedén előállítható szintetikus üzemanyag, vagy másnéven Synfuel - írja a The New York Times. Az eddigi tapasztalatok szerint a Synfuel előállításával kiküszöbölhető lenne az üzemanyagárak vad hullámzása, s emellett igencsak gazdaságos is az egyre növekvő kőolajárak mellett.

Elemzők szerint a magas teljesítőképességű üzemanyag ára hordónként nem lenne több, mint 35 dollár. A Synfuel előállításával ráadásul visszafogható lenne az üvegházhatású gázok, a kéndioxid-, higany- és arzénkibocsátás is. Szintén nem elhanyagolható az a tény sem, hogy egy Synfuel-üzem képes lenne villamosenergia, szintetikus földgáz vagy akár hidrogén előállítására is.

A legnagyobb problémát azonban vélhetően az jelenti, hogy az emberek még most sem hiszik el, hogy szénből lehet üzemanyagot előállítani, pedig az USA 1928 óta végez ilyen tevékenységet. Másrészről viszont a második világháborúban a németek repülőgépeinek üzemanyagát és a teljes olajkészletük felét szintetikus üzemanyag gyárakból nyerték. Sőt, a Dél-Afrikai Köztársaság 50 éve használatos technológiájával ma 200 ezer hordónyi szintetikus üzemanyagot és gázolajat állítanak elő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások