Cáfol a Novell: nem szűnik meg a SUSE

Cáfol a Novell: nem szűnik meg a SUSE

2005. november 6. 18:25, Vasárnap
A napokban a világhálón olyan hírek láttak napvilágot, hogy Novell leállítaná a teljes asztali Linux vonal és a SUSE 10 fejlesztési munkálatait, a vállalat azonban gyorsan cáfolta az értesülést.

A Novell Linux Desktop megszüntetéséről a Linux Today adott hírt a Nüremberg városában megtartott találkozó után, ahol a vállalat 200 munkatársát világosították fel az üzleti terveket illetően. A pánikkeltő információt - annak ellenére, hogy a vállalat többször is kedvezően nyilatkozott a disztribúció jövőjéről - arra alapozták, hogy a cég nagy leépítésekre készült. Egyesek a teljes munkaerő 20 százalékának menesztését is elképzelhetőnek tartották.

A vezetés végül mintegy 600 dolgozó, azaz nagyjából 10 százalék távozásáról számolt be, tehát a hír részben igaznak bizonyult. Röviddel ezután azonban a Novell cáfolta a szerző állításait, aki azt sugallta, hogy a cég a Red Hat stratégiáját követve a vállalati szektorra koncentrálná erőfeszítéseit. Bruce Lowry, a Novell Global Public Relations igazgatója kategorikusan tagadta a vészjósló értesülést, hangsúlyozva, hogy szó sincs a SUSE Linux részleg megtizedeléséről. Pontos adatokba nem ment bele, de kiemelte, hogy az értesülés nem helytálló.

Hasonló szellemben nyilatkozott Greg Mancusi-Ungaro, a Linux-marketingért felelős csoport vezetője, aki arról beszélt, hogy a stratégiailag fontos területekre helyezik a hangsúlyt, és az asztali vonal ezek közé tartozik. Úgy érzik, hogy ezen a területen előkelő pozíciót vívtak ki, és ebből nem szeretnének engedni. "A teljes KDE grafikus interfész és a termékcsalád továbbra is fontos szerepet kap az openSUSE keretében" - jelentette ki Mancusi-Ungaro.

Az openSUSE projekt megvalósításával több célt követnek: egyrészt minden felhasználónak megkönnyíteni a hozzáférést a SUSE Linuxhoz, másrészt egy olyan közös fórumot indítani, ahol a Linux továbbfejlesztéséhez új ötletekkel járulhatnak hozzá.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban