Mégsem olyan gyors az Intel-alapú Mac

Mégsem olyan gyors az Intel-alapú Mac

2006. január 24. 19:28, Kedd
Külső tesztek nem igazolták Steve Jobs korábbi kijelentését, miszerint az új Intel processzorokon alapuló Macintoshok kétszer-háromszor gyorsabbak lennének elődeiknél. A különbség 10-25 százalék között mozog.

A Macworld által elvégzett vizsgálat során natív és emulált alkalmazásokat is igénybe vettek. Előbbieknél az új iMac valóban gyorsabbnak bizonyult, ám a különbség jóval kisebb volt, mint azt Steve Jobs a MacWorld rendezvényen elmondott beszédében állította. A Rosetta emulátoron keresztül futtatott PowerPC-s szoftvereknél pedig egyenesen lesújtó eredmény született: az új gép fele-harmadakkora teljesítmény nyújtott, mint a natív módban futó előd. Ezzel kérdésessé vált, hogy a váltás valóban olyan előnyökkel jár-e, mint azt ahogy a vállalat igyekszik elhitetni a felhasználókkal.


Steve Jobs többszörös gyorsulást ígért

A magazin tesztjeiben egy 2,1 GHz-es G5 processzorral szerelt iMac akaszkodott össze 2 GHz-en futó Intel Core Duo riválisával. Mindkét gép a MacOS X 10.4.4-es verzióját futtatta, 512 MB memóriával. A natív iMovie és iPhoto, iTunes, iDVD, iSquint és BBEdit szoftverekkel végzett műveleteknél az átlagos különbség 10-25 százalék volt az inteles gép javára, ám előfordult 80 százalékos előny, sőt, egy tesztben még meg is fordult az eredmény. Az indoklás szerint azért volt szükség ezen szoftverek alkalmazására, mert az eddig használt alkalmazások, tesztprogramok univerzális változata többnyire még nem elérhető.


A Rosetta emulátor esetében kiábrándító eredmény született: az iTunes, a Photoshop és a Word Scroll mindössze 34-48 százalékos sebességen futott, tehát még a felét sem érte el annak, amit az előd natív módban teljesített. Ezzel pedig egyértelmű, hogy - legalábbis jelenlegi állapotában - az emulátor nem elég gyors, és maga a váltás sem igazán éri meg a befektetést. Ez igazából csak 3-4 éves példányoknál jelenik meg, mivel ott már annyira nem észrevehető a lassulás. A fő kérdés azonban kétségkívül az, hogyha valóban ilyen szerény gyorsulást érnek el a natív szoftvereknél, mennyiben lesznek hajlandók a felhasználók pénzüket áldozni az újabb vásárlásra.


Az Apple, illetve Steve Jobs állításában természetesen semmi újdonság nincs: a cég egy picit lódított az eredményen, ez az ágazatban teljesen természetes. A különbség azonban jól érzékelhető, és ezzel a vállalat éppen azon hűséges vásárlóit veszítheti el, akik eddig kitartottak mellette.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások