A Novell szerint a SUSE beelőzheti a Windows-t

A Novell szerint a SUSE beelőzheti a Windows-t

2006. március 10. 19:14, Péntek
A vállalat, amely a hannoveri CeBIT kiállításon mutatta be az operációs rendszer legújabb verzióját, a vállalati Windows leelőzésére számít. Szerintük a SUSE 10 előnye a Vista megérkezésérig kitart, és utána is partiban lesz.

A vállalati szférára való koncentrálás jegyében az asztali csomagot átnevezték és az új verzió a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED 10) néven lát napvilágot. Fejlesztői szerint az új operációs rendszer végre eleget tesz a követelményeknek, és elődeivel ellentétben az alapvető irodai feladatoktól a speciális munkaállomásokig minden vállalati ügyfél számára tökéletes választás lehet. A tömeges átállások megindulását jövőre, illetve 2008-ra várják, és a Vistával szemben is tarthatónak vélik a versenyfutást.

A magabiztos kijelentések Greg Mancusi-Ungaro, a Novell Linuxért és nyílt forráskódú szoftverekért felelős marketingigazgatójának szájából hangoztak el a CeBIT első napján. "A felhasználhatóságot illetően nem a Windows újbóli feltalálása volt a célunk, hanem egy minden eddiginél jobb asztali operációs rendszer megalkotása. A Vista megjelenésével a Microsoft több területen is behozza majd előnyünket, de addig még hátravan hat hónapunk, hogy kihasználjuk ezt az előnyt" - mondta Mancusi-Ungaro, hozzátéve, hogy az SLED végre minden vállalati ügyfél igényeit kielégíti és nem csak speciális feladatokra használható nagy hatékonysággal.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A 10-es SUSE újdonságai között sorolják fel a kezelőfelületen, a multimédia, illetve a hardvereszközök kezelésében végrehajtott változtatásokat. Előbbinél a Vistához hasonlóan megjelent a háromdimenziós megjelenítés a maga átlátszó ablakaival (XGL grafikus alrendszer), a multimédiás élvezetekért egy új integrált médialejátszó felel, míg a hardvereszközökért egy plug and play rendszerhez hasonló szisztéma, amely a cég szerint megkönnyíti az új eszközök telepítését és beüzemelését. Az operációs rendszer ennek megfelelően támogatja az összes szabványos nyomtató- és hálózati szabványt, és megbirkózik az Excel makróival és az OpenOffice pivot tábláival.

Az asztali és internetes kereséseket megkönnyítendő megtalálható továbbá a Beagle keresőmotor, amely ugyan már a 9.3-ban bemutatkozott, ám a cég ezentúl hét éven át tartó terméktámogatást ígér mellé. Ez szintén a Microsoft által beharangozott megoldáshoz hasonlít, és a cél itt is egyértelmű: bebizonyítani, hogy az alternatív platform legalább annyira, ha nem jobban megéri redmondi ellenfelénél. Ezzel egyben a stratégia is megváltozott, hiszen eddig hivatalosan nem a Windows felhasználók voltak a cég célpontjai - Mancusi-Ungaro elmondása szerint az SLED 10 megjelenésével az átállásra igyekeznek rábírni a vállalati ügyfeleket, hogy végre bekövetkezzen az évek óta jósolt nagyarányú térhódítás.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban