Magyar sci-fi nyert Brüsszelben

Magyar sci-fi nyert Brüsszelben

2006. március 28. 19:59, Kedd
Magyar sci-fi nyerte el a 24. Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztivál (BIFFF) legjobb rövidfilmjének járó díját Brüsszelben. A díjról a legnagyobb európai televíziók munkatársaiból toborzott nemzetközi zsűri döntött.

Dési András György és Móray Gábor A 639. baba című alkotása lett a fődíjasa a szombat este véget ért rendezvénynek. A díjról a legnagyobb európai televíziók munkatársaiból toborzott nemzetközi zsűri döntött, többek között az ARTE, a France 3, az SWR, a RAI, a TSR és a Channel 4 képviselői. A 11 tévécsatorna közös díja lehetővé teszi, hogy A 639. baba című filmet Európa szerte több mint 10 millió tévénéző ismerhesse meg, a díjnyertest ugyanis a résztvevő televíziók műsorra tűzik.A brüsszeli nagydíj a nemzetközi fantasztikus film fesztiválok együttműködéseként (European Fantastic Film Festivals Federation) 1996-ban alapított Méliès-díjra automatikusan jelöli a magyar sci-fit. Georges Méliès, a "mozgókép trükkök atyjának" emlékére alapított díjért augusztusban a finnnországi Espoo-ban kelnek versenyre a kiválasztott alkotások.

A futurisztikus történet főszereplői Murányi Tünde és Scherer Péter. A rendezőpáros 2003-ban debütált A pofon című rövidfilmmel. Második közös alkotásuk, az Inforg és az Objektív stúdió koprodukciójában készült Jocó, melyet beválogattak a tavaly előtti Filmszemlére, a Mediawave-re és díjat nyert a Banán Fesztiválon. A 639. baba az augusztusban megrendezett BUSHO – Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál első helyezettje lett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások