EnterNet: monopóliumra törekszik az Invitel

EnterNet: monopóliumra törekszik az Invitel

2006. április 4. 10:49, Kedd
Az EnterNet 2006. április 1-től határozatlan időre felfüggeszti az Invitel területen (24, 25, 27, 28, 33, 57, 62, 63, 88-as telefonos körzetek) történő ADSL-értékesítést.

Az EnterNet az értékesítés felfüggesztésével tiltakozik az Invitel monopóliumra törekvése ellen. A cég közleménye szerint 2002 nyarától az Invitel (korábban Vivendi) az ADSL nagykereskedelem szabályozás jogi kiskapuit kihasználva a vállalat részére kizárólag veszteségesen tette lehetővé az ADSL értékesítését. Az EnterNet a hatóságoktól 4 éven keresztül kért, de nem kapott segítséget, illetve a hatóságok nem léptek fel az Invitel monopóliumra való törekvése ellen, és nem oldották fel a nyilvánvalóan versenyellenes helyeztet.

Az Invitel területen a fogyasztók összesen három szolgáltató közül választhatnak ADSL vásárlásakor, és az Invitel piaci részesedése kb. 90%. A másik két szolgáltató a T-Online és az EnterNet. Összehasonlításul a Magyar Telekom területen (összesen 37 telefonkörzetben) 17 különböző szolgáltató közül választhatnak az ügyfelek. Ennek eredményeképpen a Magyar Telekom területen élő fogyasztók az elmúlt négy évben folyamatosan olcsóbban juthattak ADSL-hez, mint az Invitel területen élő fogyasztók.

Az EnterNet akkor indítja el ismételten az ADSL-szolgáltatás értékesítését Invitel területen, ha a versenyhelyzetet az illetékes hatóságok megteremtik. A meglévő ügyfelek részére az EnterNet továbbra is változatlan feltételekkel nyújtja ADSL-szolgáltatását.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője Márton György elmondta, hogy az NHH legfontosabb célkitűzésének tekinti a piaci verseny élénkítését. Az EnterNet 2004 nyarán fordult először az NHH-hoz és akkor a hatóság azt megalapozatlanság miatt elutasította. 2004 ősze óta az Enternet az Elektronikus hírközlési törvényben meghatározott módon nem fordult a hatósághoz, ezért a hatóságnak jelenleg nincs lehetősége a kialakult helyezet vizsgálatára sem. Márton György kifejtette: amennyiben a két szolgáltató között árvita van, akkor erre az NHH reményei szerint megoldást fog jelenteni a hivatal tanácsa által március végén publikált határozattervezet. Ebben a hatóság előírta, hogy a szélessávú hozzáférési piacon a jelentős piaci erejű szolgáltatóknak milyen nagykereskedelmi árakat kell alkalmazniuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások