Idén 1 milliárdot költ szélessávra az Invitel

Idén 1 milliárdot költ szélessávra az Invitel

2006. május 29. 12:05, Hétfő
Az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. az idén legalább 1 milliárd forintot költ széles sávú internetes hálózatának fejlesztésre, a piaci versenytől függően azonban ez az összeg nagyobb is lehet - mondta Zsembery György, a társaság marketing vezérigazgató-helyettese mai budapesti sajtótájékoztatóján.

A cég a fejlesztés révén a jelenlegi 62 ezres széles sávú ügyféltábort önállóan 80 ezresre, a most megvásárolt Euroweb Internetszolgáltató Zrt.-vel együtt pedig legalább 100 ezresre szeretné növelni. Az Eurowebnek jelenleg több mint 30 ezer széles sávú, főként ADSL-ügyfele van, akiknek a számát az év végére legalább a duplájára akarja növelni. A két társaság ezen túlmenően kiszolgál még mintegy 90 ezer keskeny sávú, a hagyományos telefon vonalon internetező, dial up-os felhasználót is.

Zsembery György a tervekkel kapcsolatban elmondta: az Invitel a széles sávú ADSL-vonalakat tekintve az elmúlt 18 hónapban gyorsabb fejlődést tudott felmutatni, mint a piaci átlag. Az első negyedévben a teljes piacon az ADSL-vonalak száma például 10,4 százalékkal bővült, míg az Invitel esetében 12,5 százalékkal. Magyarországon március végén jelenleg mintegy 440 ezer ADSL-vonalat működtetnek a szolgáltatók. A széles sávú ügyfélszámának növekedését részben attól is várja két társaság, hogy a nyártól egységes, mindkét cég telekommunikációs szolgáltatásait tartalmazó csomagokkal lép a piacra. Az új csomagokkal elsősorban a kis- és középvállalati, valamint a lakossági piacon jelenik meg az Invitel és az Euroweb.

Gerlei Gyöngyvér, az Euroweb operatív vezérigazgató-helyettese elmondta, céljuk az, hogy minél több felhasználó rajtuk keresztül telefonáljon a publikus internet segítségével. Ennek érdekében tovább fejlesztik a NeophoneX kártyaszolgáltatásukat, ami a Skype-hoz hasonló vagy annál jobb szolgáltatást tesz majd lehetővé. Így például az Euroweb az interneten keresztül lehetővé teszi majd a konferencia hívásokat és hívás várakoztatást is. Kérdésekre válaszolva elhangzott: a két cég jogilag csak akkor egyesül, ha a piaci előnyök miatt erre szükség van, egyelőre azonban jogilag két önálló társaságként működnek együtt.

Az Euroweb International Corp. múlt hét szerdán jelentette be, hogy lezárult magyarországi és romániai internetes és távközlési szolgáltató leányvállalatának eladása. A vevő, az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. kifizette a 30 millió dolláros vételárat, amelyet a két cég adósságaival csökkentettek, beleértve a Commerzbanknak visszafizetendő 6 millió dollárt.

Az Euroweb Internet Szolgáltató Rt. és a Euroweb Romania S.A. eladásáról szóló megállapodást még tavaly decemberben kötötték meg a felek. A tranzakciót jóváhagyta a magyar Gazdaság Versenyhivatal, és a Euroweb részvényesei is hozzájárultak az eladáshoz. A Euroweb tavaly nyáron vett fel hitelt a Commerzbanktól a Navigator csoport megvásárlásának finanszírozására. A Euroweb International a Közép- és Kelet-Európa területén IT tanácsadást is magában foglaló jelenlegi üzleti tevékenységét a kizárólagos tulajdonában álló leányvállalatán, a Navigator Informatika Rt.-n keresztül folytatja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások