A tachográf-ellenőrzés szabályai nem változnak

A tachográf-ellenőrzés szabályai nem változnak

2006. június 15. 05:45, Csütörtök
Már már ez év május 1-jétől hatályba lépett az Európai Unió (EU) területén a digitális tachográf használatát szabályozó EK-rendelet, a magyarországi, illetve az itthoni utakon fuvarozóktól csak e hónap elejétől kérik számon a menetteljesítményt rögzítő jelenleg legkorszerűbb eszközt.

Az új rendelkezés szerint az újonnan, pontosabban az először forgalomba helyezett, 3,5 tonna, illetve annál nagyobb össztömegű teherautók, kamionok, valamint a kilenc utasnál több ülőhellyel rendelkező autóbuszok a múlt hónaptól csak a tagállamok nemzeti közlekedési hatóságai által kibocsátott kártyákkal működtethető digitális tachográffal vezethetők.

Magyarországon a Közlekedési Főfelügyelet (KFF) - részben az EU-s adminisztrációs akadályok elhárultával, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után - május végétől tudta "forgalomba hozni" a digitális tachográfokhoz szükséges, a jármű vezetőjét is azonosító kártyákat, miután sikerült megoldani a kalibráláshoz, aktiváláshoz szükséges technikai, informatikai és gyártási feltételeket - mondta a NAPI Gazdaságnak Rada Imre, a KFF ellenőrzési osztályvezetője.

Az újfajta tachográfkártya többfunkciós, tartalmazza a járművezető nevét, fényképét, a PIN-kódot, a műhely, valamint az üzembentartó adatait s lehetővé teszi, hogy az ellenőrzéskor az igényelt információk előhívhatók legyenek. A chippel ellátott kártyát a fedélzeti egységbe helyezve érhető el, hogy a digitális tachográf a jármű mozgását rögzíthesse s a közvetlen vagy későbbi ellenőrzéskor az adatok alapján - külön informatikai eszköz használatával - kideríthető legyen, hogy a járművezető betartotta-e a fuvarozáshoz kapcsolódó szabályokat, így például a legalább négyóránkénti pihenőidőt, a megtett útszakaszokat, illetve a teljes fuvarutat, az átlagsebességet.

A digitális tachográfok használatához szükséges chipkártyákat a KFF területileg illetékes kirendeltségeinél - a formanyomtatványok beadásával - kérhetik a fuvarozók. A közlekedési szervezet számításai szerint - az újonnan forgalomba helyezett nagy haszonjárművek, autóbuszok számának fokozatos növekedésével - várhatóan tízezer körüli lesz a kártyaigénylők száma.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások