Létezhet-e az internet spamek nélkül?

Létezhet-e az internet spamek nélkül?

2006. július 11. 15:41, Kedd
A Trend Micro szerint az internetszolgáltatókkal való szorosabb együttműködés lehet az egyik döntő tényező a spamek terjedésének visszaszorításában.

A Trend Micro is részt vett június végén az üzenetek káros célra történő felhasználása ellen létrehozott munkacsoport (Messaging Anti-Abuse Working Group) hetedik alkalommal megrendezett közgyűlésén Brüsszelben. Az internetszolgáltatók képviselőiből és hálózatüzemeltetőkből álló munkacsoport ülésen szó esett a spamek terjedési módjairól, a megelőzés módszereiről, valamint az anti-vírus gyártók és az internetszolgáltatók szorosabb együttműködési lehetőségéről is.

A találkozón Dave Rand a cég internetes tartalombiztonságért felelős részlegének műszaki igazgatója elmondta, hogy az internetszolgáltatókkal történő szorosabb együttműködés nagymértékben hozzájárulna a spamek számának visszaszorításához és terjedésük megelőzéséhez. Ezért is érdemes megvizsgálni, hogy az internetszolgáltatók milyen lépéseket terveznek a jövőben a levélszemét terjedésének megállítása érdekében.

A vállalat közzétette néhány megállapítását a spamek terjedésével kapcsolatban:
 • Az internetszolgáltatók hálózatain keresztül terjedő levélszemét 35 százaléka kínai internetszolgáltatókon keresztül folyik.
 • A levélszemét továbbítását 100 internetszolgáltató esetében azonosították. A regisztrált mennyiség 50 százaléka a 10 legnagyobb szolgáltatótól származik.
 • A Trend Micro szerint mára a levélszemét 80 százaléka botokkal megfertőzött számítógépekről származik.

  A botok - olyan alkalmazások, amelyek egy felhasználó, vagy más alkalmazás ügynökeként működnek - a leggyakrabban előforduló rosszindulatú kódok, amelyek meglepően nagy számban találhatók meg az óvatlan felhasználók rendszerein. A feltört és hackerek irányítása alatt lévő számítógépek (zombik) hálózata a botnet. Napjaink egyik legsúlyosabb internetbiztonsági problémáját jelentő, számítógépek tíz- és százezreiből álló botnetek szinte bármilyen szervert lebéníthatnak egy támadás során, spamek millióit küldhetik el róluk, és illegális tartalmak tárolására is alkalmasak.

  A tendencia azt mutatja, hogy a spamek fejlődésével párhuzamosan a spam-küldők nem elégszenek meg azzal, hogy kellemetlenségeket okoznak az elektronikus postafiókok elárasztásával, hanem igyekeznek a technika kihasználásával egyre több pénzhez jutni. Mivel az internet a társadalom virtuális leképezése, a kiberbűnözőket is elsősorban a pénzszerzés motiválja ugyanúgy, ahogy a valóságban a bűnözők célja is leggyakrabban a pénzszerzés.

  Dave Rand szerint szükség van a spamek terjedési módjainak, és az ellenük való védekezési módszerek további elemzésére, hiszen azok ismeretében a szolgáltatók is hatékonyabban tudnák minimalizálni a hálózatukon keresztül terjedő levélszemét mennyiségét.

  Kapcsolódó linkek

 • Listázás a fórumban 
  Adatvédelmi beállítások