Kereskedelmi IPTV szolgáltatást indít a T-Online

Kereskedelmi IPTV szolgáltatást indít a T-Online

2006. október 18. 13:18, Szerda
A T-Online - itthon elsőként - november 6-tól megkezdi IP televíziós szolgáltatását. A T-Home TV a "hagyományos" tévézéshez képest új élményt ígér - a már meglévő tévékészüléken, számítógép közbeiktatása nélkül.

A szolgáltatások (digitális videotéka, műsorfelvevő, elektronikus műsorújság, megállítható adás, gyerekzár, kép a képben funkció, számla és csomaginformáció) a televízió képernyőjén megjelenő, könnyen kezelhető, magyar nyelvű menürendszeren keresztül, az IPTV vevőegység (set-top-box) segítségével, távirányító vezérlésével érhetők el.

A folyamatosan frissülő elektronikus műsorújság lehetővé teszi, hogy az újságban található programokat egy gombnyomással felvegyük, sőt a készüléket akár sorozatok felvételére is beállíthassuk. Egyetlen gomb megnyomásával rögzíthetjük az adást - az IPTV vevőegységben található merevlemezre, vagyis külön videomagnó használata nélkül, összesen körülbelül 90 óra hosszúságban. A felvétel közben pedig egy másik műsort is nézhetünk, sőt akár két műsort is felvehetünk egyszerre.A T-Home TV kínálatában megtalálhatóak a legnézettebb tévécsatornák (mint például az RTL Klub, a TV2, a Viasat3) és a kábeles, illetve műholdas tévészolgáltatásokból jól ismert népszerű csatornák többsége is (például AXN, Discovery Channel, National Geographic Channel, Sport1, Sport2). Az Alap csomag mintegy 24, a Családi csomag pedig mintegy 46 televíziós csatornát tartalmaz majd, és egyes csatornákhoz választható nyelv és teletext is társul. Külön havi előfizetési díj ellenében akár négy mozicsatorna (HBO, HBO2, Cinemax, Cinemax 2) is elérhető, mindez három csomagban (Cinemax Pak, HBO Pak és HBO MaxPak). A T-Home TV részeként a tervek szerint egy, felnőtt csatornákat tartalmazó tematikus tévécsomag is választható lesz, és a későbbiekben további csomagok és műsorok elindítása is várható.

A több száz címből álló digitális videotékában a népszerű európai és amerikai filmek mellett az utóbbi évek magyar filmsikerei (Kontroll, Magyar Vándor, Valami Amerika) és díjnyertes alkotásai, valamint dokumentumfilmek, klasszikus magyar rajzfilmek (például Mézga család, Kérem a következőt, Macskafogó, Gusztáv) is megtalálhatók. Mindezen kívül kedvelt külföldi és magyar előadók koncertfilmjeiből, illetve a legnépszerűbb természet- és dokumentumfilmek közül is válogathatunk. A régebbi filmeket 498 forintért, az újabbakat 598 forintért, a rövidfilmeket pedig 198 forintért nézhetünk meg akár többször is, egy napon keresztül.Az IPTV technológia lényege, hogy a műsor a háztartásba szélessávú ADSL csatlakozáson, műsorelosztásra dedikált külön csatornán, MPEG4 kódolású IP jelfolyamként érkezik. Az új szolgáltatást - számítógép használata nélkül - a már meglévő tévékészülékre csatlakoztatott IPTV vevőegységgel vehetjük igénybe. E készülék az IP hálózaton keresztül érkező digitális jeleket alakítja át a hagyományos televíziókészüléken élvezhető műsorrá. A szolgáltatás üzembe helyezését a helyszínen a T-Online által megbízott szakemberek végzik el.

Az előfizetéssel a megszokott ADSL-modem helyett egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt, digitális elosztót (home gateway) is kapunk. Az eszköz segítségével a csomaghoz tartozó IPTV vevőegységen kívül egy vagy több számítógépet, egy újabb IPTV vevőegységet, illetve két telefont is a hálózatra lehet csatlakoztatni. A tévénézéssel egy időben így az internetezés és a telefonálás is megoldható, továbbá a tévézés az internet sebességét sem befolyásolja. A digitális elosztó természetesen beépített tűzfallal és vezeték nélküli internet használatot lehetővé tevő modullal is rendelkezik.

A szolgáltatás a Microsoft TV platformra épül, amelyet az internetszolgáltató magyar, vagy angol nyelvű felülettel bocsát a felhasználók rendelkezésére. Kezdetben a Magyar Telekom szolgáltatási területén belül, hat városban (Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg) lesz elérhető a műszakilag alkalmas végpontokon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban