A Siemens vezetőségéig nyúlik a korrupciós botrány

A Siemens vezetőségéig nyúlik a korrupciós botrány

2006. november 27. 17:55, Hétfő
Már a Siemens vezetőségét "súrolja" a másfél hete kirobbant korrupciós botrány.

Hétfői értesülések szerint a müncheni főügyészség a közeli jövőben arra készül, hogy kihallgassa Klaus Kleinfeldet, az egyik legtekintélyesebb európai, illetve német vegyes ipari és elektronikai cég, a Siemens igazgatótanácsának elnökét, a részvényesek pedig "tetőtől-talpig" terjedő átvilágítást követelnek.

A Magyarországgal is szoros üzleti kapcsolatokat ápoló konszern egyik őrizetben lévő alkalmazottja a hét végén azt állította, hogy az elmúlt években kifizetett, tetemes megvesztegetésekről magas beosztású vezetők is tudtak, és többen közülük igyekeztek eltussolni az ügyet. A liberális Süddeutsche Zeitung által idézett alkalmazott a Siemens korrupció elleni részlegének egyes vezetőit említette, akik szavai szerint tudtak a "világméretű korrupcióról".

A botrány ugyanis az elmúlt napokban valóban világméretűvé vált. Információk szerint a konszern alkalmazottai bizonyos megrendelések elnyerése fejében nemcsak európai, hanem afrikai, közép-és dél-amerikai és ázsiai országokba is utaltak csúszópénzeket. A megemlített államok között szerepel egyebek között Nigéria, Egyiptom, Kuvait, Szaúd-Arábia és Indonézia. A szóban forgó megvesztegetések értéke az eddigi összesítések szerint jócskán meghaladja a 200 millió eurót.

A részvényesek szóvivője hétfőn azt hangsúlyozta, hogy a megvesztegetési ügyeket teljes mértékben fel kell tárni. Michael Kunert szerint akiről bebizonyosodik, hogy akár a legcsekélyebb tudomása is volt a pénzek törvénytelen kifizetéséről, és azt nem jelentette, annak azonnali hatállyal távoznia kell a Siemenstől. A müncheni főügyészség állítólag már a közeli napokban ki akarja hallgatni az igazgatótanács elnökét is, hogy megállapítsa, milyen szerepe volt a megvesztegetésekben. A cég eddig azt állította, hogy Klaus Kleinfeld először idén januárban szerzett tudomást az elmúlt években történtekről, és azonnal vizsgálatot rendelt el.

Az igazgatótanács a maga részéről levélben fordult az alkalmazottakhoz, fegyelmi, illetve büntetőjogi intézkedésekkel fenyegetve meg azokat, akik munkájuk során jogellenes cselekedeteket követnek el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások