A szolgáltatók elégedettek a mobil internettel

A szolgáltatók elégedettek a mobil internettel

2006. november 30. 23:59, Csütörtök
A szélessáv-képes mobilkészülékek elterjedésével és a bővülő szolgáltatásokkal folyamatosan növekszik a mobilinternetet használók száma - olyannyira, hogy azzal még a szolgáltatók is elégedettek. Természetesen mindhárom mobiltelefon-társaság további gyarapodásra számít.

A Vodafone Magyarország ügyfélbázisában, a multimédiás telefonok elterjedésének eredményeképpen, több százezres ügyfélkör használja több-kevesebb rendszerességgel a mobilinterneten keresztül elérhető szolgáltatásokat. A társaság tapasztalatai alapján a mobilinternet jelenlegi (korai) életciklusában központi szereppel bír az elfogadtatásban, valamint elterjesztésben az operátor által üzemeltetett, könnyen kezelhető, kifejezetten prémium minőségű portál, vagyis például a Vodafone esetében a live! tartalomportál.

Ezzel a jelenséggel összhangban két főbb irányt látunk - mondta Bányai Tamás, a Vodafone szolgáltatás fejlesztési vezetője. Egyrészt hogy a felhasználók egy része kifejezetten mobiltartalmat keres, s az operátortól, illetve mobilon megismert márkától várja az újabb, elsősorban az elérhető sávszélességtől és készüléktudástól függő minőségű tartalmat. Egy másik jelentős szegmens az interneten megszokott brandeket és szolgáltatásokat keresi (akár mobilképesített formában is), esetenként az ismert keresőmotorok vagy éppen speciális kliensszoftverek segítségével.

Mindkét felhasználói csoport esetén további felfutásra számít a társaság, részben a multimédiás készülékek számának és képességeinek növekedése, valamint a szélessáv révén a felhasználók által megtapasztalható élmény radikális javulása következtében. Nem elhanyagolható az sem, hogy a mobilinternet technikája közelít a megszokott internetéhez, ami újabb média- és tartalomipari cégek figyelmét irányítja e területre.

A T-Mobile Magyarország, amely tavaly augusztusban az országban elsőként - Budapesten - vezette be a 3G szolgáltatást, az eltelt egy év során az akciós készülékválasztékba már 20 különböző 3G-s eszközt vezetett be (négy készülékkel a HSDPA is elérhető), a választék elsősorban az elmúlt fél évben bővült. A T-Mobile emellett az országban elsőként idén májusban és egyedüliként bevezette, majd teljes 3G-hálózatán elérhetővé tette a HSDPA-t is. Az akár 3 Mbps sebességre is képes 3G/HSDPA hálózat jelenleg 21 várost fed le és a jövőben tovább bővül, s várhatóan a 3G-s készülékárak is csökkennek.

Mindezeken túl a T-Mobile a lakosság közel háromnegyedének biztosítja az EDGE-et, és egyre több helyen vehető igénybe a T-Mobile HotSpot (WLAN) is. A HSDPA bevezetése, azaz a valódi szélessáv egyre érezhetőbb szerepet játszik abban, hogy a felhasználók elégedettek a sebességgel és fantáziát látnak a bárhol gyorsan elérhető internetben. Január óta például a havidíjas Net és Mobilinternet csomagok előfizetőinek száma dinamikusan nőtt, és a szélessávú elérésre teljes körű megoldást kínáló mostani notebook-akció is a vártnál nagyobb sikert arat. Az előfizetők számának egyre gyorsabb bővülése mellett a forgalmazott adatok mennyisége is hónapról hónapra nő.

Hajnal Géza, a Pannon mobil adat- és üzletfejlesztési igazgatója pedig azt mondta, hogy a Pannon mobilinternetet - beleértve a wapot is - már több százezren használják. A felhasználók száma a fejlettebb, mobilszélessáv-képes készülékek elterjedésével és a bővülő szolgáltatásokkal folyamatosan növekszik. A mobilinternet elterjedését a Pannon különböző akciókkal is segíti.

Listázás a fórumban