Indián melódiák mobil-csengőhangként

Indián melódiák mobil-csengőhangként

2006. december 1. 07:02, Péntek
Csengőhangként hamarosan a Brazília őserdeiben élő xavante indiánok ősi dalait tölthetik le az európai és a kínai mobiltelefon-használók is.

A nagyvárosoktól igen távoli, Mato Grosso szövetségi állam dzsungeleiben élő xavanték "vadászdala", illetve az indián gyógyítók melódiája a brazíliai mobilhasználók számára néhány hónapja már hozzáférhető, darabonként 1,4 dollárért (mintegy 271 forintért), és a letöltött dalokból származó bevétel a törzs számára nyitott bankszámlát gyarapítja - jelentette ki Gilson Schwartz, a Cidade Movel elnevezésű segélyszervezet koordinátora.

A Cidade Movel azt tűzte ki céljául, hogy alternatív bevételi forrásokat teremtsen az Amazonas mentén, a civilizációtól távol, rendkívül egyszerű körülmények között élő népek számára, akiknek mindeddig a primitív színvonalú bányászkodásból és fakitermelésből szerzett jövedelemből kellett fenntartaniuk magukat. "Célunk az is, hogy társadalmi elégedettséget teremtő üzleti modellt teremtsünk a technológiai ipar számára" - mondta a koordinátor.

A különös, városi emberek számára egzotikusan hangzó melódiákat négy vezető brazil mobilszolgáltató cég kínálja ügyfeleinek, de csak a bevétel egy részét tartják meg maguknak, a Cidade Movellel történt megállapodás értelmében a fennmaradó rész a xavante indiánok részesedése. A xavanték és a hozzájuk hasonló, törzsi életformában élő népek az elmúlt néhány hónap során több tízezer dollárt kerestek ősi muzsikájuk áruba bocsátásával.

Listázás a fórumban