Megőrzi kínai piaci részesedését a Nokia

Megőrzi kínai piaci részesedését a Nokia

2006. december 2. 08:10, Szombat
A Nokia Oy bízik abban, hogy 2007-ben képes lesz megőrizni piaci részesedését Kínában, még ha a világ legnagyobb mobil-piacának gyors bővülése tovább is folytatódik.

A Nokia bejelentette, hogy világpiaci részesedése 36 százalékra emelkedett; eladásai a harmadik negyedévben 33 százalékkal nőttek - miközben az árak és a haszonkulcs mérséklődött. A nagy versenytársak, a Motorola és a Sony Ericsson is gyorsan nőtt: eladásaik 39, illetve 43 százalékkal ugrottak meg ebben az időszakban. Minderről Colin Giles, a Nokia China kinevezett elnökre beszélt, aki jövő év elején váltja majd fel a Nokia Siemens Networks-höz távozó David Ho-t.

Kínában jelenleg 400 millió mobil-előfizető van; a piac fontos hadszíntere a nagyvállalatok csatájának. A Nokia jelenlegi részesedése a kínai piacból 36 százalék körül alakul. A Nokia 2006 első kilenc hónapjában Kínában, Hong-Kongban és Tajvanon 3,95 milliárd eurós bevételt ért el, 45 százalékkal többet, mint a tavalyi év megfelelő időszakában; a növekedés üteme csaknem kétszerese a globális 26 százaléknak.

A Nokia arra számít, hogy kínai növekedése lassulni fog: 15 százalék feletti többletet várnak. A Nokiának Kínában hat kutató-fejlesztő egysége, négy gyártó telephelye van; kínai alkalmazottainak száma 7277, egyharmadával több, mint egy esztendeje.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban