TV-forradalom a világhálón

TV-forradalom a világhálón

2006. december 5. 09:09, Kedd
A zenehallgatás és a telefonálás után a tévézést is át akarja alakítani Niklas Zennström és Janus Friis, akik KaZaA elnevezésűn fájlmegosztójukkal és a Skype internetes telefonjukkal az elmúlt években felforgatták a piacokat.

Most új projektet indítottak, ezúttal a televíziózás és az internetezés legjobb tulajdonságainak összekapcsolására. A Der Spiegel című német politikai hetilap online változata beszámolt arról, hogy a "The Venice Project", vagyis a "Velencei terv" néven indított vállalkozás célja különböző programok elosztása az interneten, de a részletekről Zennström még hallgat. A gyakorlati munkát a holland Fredrik de Wahl vezeti, a szoftvereket pedig Londontól Toulouse-ig írják. Sok programozó a nyílt forráskódú fejlesztők közül érkezett, és olyan koncepciókon dolgozik, amelyek az egyes Mozilla programokban, mint a Firefox, vagy a Thunderbird szintén használhatók lesznek.

A cél nem kevesebb, mint annak a megváltoztatása, ahogyan ma televíziózunk. A projekt körül egyelőre meglehetősen nagy a titkolózás, ami üzleti szempontból indokolt, hiszen az világos, hogy a következő évek egyik legjövedelmezőbb vállalkozása lehet a tartalmak, a tv műsorok, sorozatok és a filmek disztribúciója az interneten. Aki legális tevékenységet akar folytatni, annak hosszas tárgyalásokra van szüksége a producerekkel, stúdiókkal és a törvényhozókkal. A nézők például azonnal látni szeretnék bizonyos sorozatok folytatásait, miközben a sugárzási jogokkal rendelkező tv társaságok ezt nem feltétlenül így látják. A technikai és technológiai fejlesztés mellett tehát igen komoly üzleti és jogi innováció is szükséges a projekt indulásához, amely némi késedelmet már szenvedett.

Az üzlet pedig indulhatna, ugyanis az elmúlt napok hírei közé tartozott, hogy a BBC aktuális felmérése szerint a 16 és 24 év közötti britek harmada legalább heti egy alkalommal felkeres már egy videoportált. A felmérés résztvevőinek fele arról számolt be, hogy az internetes tévézés a hagyományos televíziózás rovására megy. A Spiegel online beszámolója szerint az dönti el a kérdést, vajon képes lesz-e az internetes televízió olyan képet sugározni, amely versenyezni tud a hagyományos készülékekkel. Ehhez annál jobb minőségre lesz szükség, mint amit a YouTube és a többi már létező fájlmegosztó produkálni tud.

Listázás a fórumban