Hollandia digitális tévére váltott

Hollandia digitális tévére váltott

2006. december 11. 18:51, Hétfő
Hollandia az első ország, amely teljes mértékben átállt a digitális földi tv-sugárzásra, és egyúttal hétfőtől megszűnt az analóg műsorszórás.

A változás szinte észrevétlen volt, hiszen a lakosság többsége évek óta kábelen fogja az adást, és már csak mindössze 74 ezer háztartásban használnak hagyományos tv antennát. Ezen kívül további 220 ezer holland polgár használt alkalmanként az analóg rendszerre kötött készüléket víkendházban, kirándulóhajón, vagy kempingben. Az analóg sugárzásra használt frekvenciát hétfőtől a KPN távközlési vállalat bérli. A kormánnyal kötött megállapodás alapján digitális műsorszórásra használja és a három közszolgálati csatorna adását ingyen sugározza. A kereskedelmi csatornák kínálatából összeállított csomag mintegy 3500 forintnak megfelelő összegbe kerül havonta.

A digitális földfelszíni adás egy vevőkészülék segítségével fogható, amely 12 ezer forintnak megfelelő összegért kapható. Bram Oudshoorn, a KPN szóvivőjének tájékoztatása szerint az átállás vasárnap éjfélkor a tervek szerint megtörtént és fennakadásról nem érkezett jelentés.

A Médiakutató című magyar szaklapban Urbán Ágnes, a budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa két éve publikált tanulmányában kifejtette, hogy a digitális tévézés terjedését nagyban meghatározza a műholdas, illetve kábeles megoldás elterjedtsége: minél magasabb ezek penetrációja, annál nehezebben áll át a fogyasztó a digitális szolgáltatásra, mert aránylag kisebb az új technológiában rejlő hozzáadott érték, amely miatt megérné belefogni a költséges átalakításba. Ennek alapján megállapítható, hogy a KPN kemény fába vágta a fejszéjét, hiszen a holland fogyasztók döntő többsége kábeles technológiával tévézik. A gazdasági minisztérium szóvivője, Judith Thompson azonban bizakodó: "Jót tesz a verseny ennek a piacnak, ahol 94 százalékos a kábeles technológia elterjedtsége."

Hollandiában 1951-ben kezdődött az analóg földi műsorszórás. Kormányok világszerte teljes gőzzel dolgoznak a digitális váltáson: a skandináv államok és Belgium 2007-ben tervezi megszüntetni az analóg műsorszórást, az Egyesült Államok céldátuma 2009, utána Japán következik 2011-ben.

Listázás a fórumban