Gyorsan szűkül a legális zenepiac

Gyorsan szűkül a legális zenepiac

2006. december 20. 09:22, Szerda
Nagy-Britanniában és a világ más részein is meredeken visszaesett a zenepiac az utolsó negyedévben, panaszolta a befektetőknek szánt profitfigyelmeztetésében szerdán a gramofont hallgató kutyussal fémjelzett "His Master's Voice", vagyis a brit HMV Group Plc zene-, videó-DVD- és könyvkereskedő vállalat.

A 85 éves múltú cég számítása szerint a brit zenepiac a digitális letöltéssel együtt 14 százalékkal szűkült az utolsó negyedévben, és a DVD-piac is visszaesett. Az HMV Asia részleg piacain a forgalom 3,8 százalékos visszaesését észlelték az előző negyedévhez képest, az HMV Canada piacán 3,4 százalékkal csökkent a forgalom.

Elemzők szerint a visszaesést részint az idei nagy-britanniai kamatemelések okozta, általános fogyasztói bizalomvesztés, részint az illegális letöltés és másolás versenye magyarázza. Minderre tekintettel az HMV Group Plc figyelmeztette a befektetőket, hogy az utolsó negyedévben a forgalom mindössze 0,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbihoz képest, és a csoport profitja a piaci várakozások alsó szélénél lesz.

Az HMV Group már az üzleti éve szeptemberrel zárult második 12 hetében sem teljesített jól. A forgalma 9,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de csak a könyvkereskedő részlegének bővítése miatt, cégfelvásárlás útján. A felvásárlás hatása nélkül a forgalom abszolút értékben 0,6 százalékkal csökkent, összehasonlítható alapon - azaz változatlan valutaárfolyamokkal és azonos csoportösszetételre, illetve eladótérre számolva - 3,7 százalékkal esett vissza.

Az utolsó üzleti évben, pontosabban az idén április végével zárult 52 héten a csoport forgalma 1,826 milliárd font volt, abszolút értékben 2 százalékkal, összehasonlítható alapon 5,7 százalékkal kevesebb az előző 52 hetinél. Az adó és egyszeri tételek előtti eredmény, 98,2 millió font, összehasonlítható alapon 20,7 százalékkal csappant meg. Az előző 52 hét alatt még csak 1,1 százalékkal csökkent összehasonlítható alapon a forgalom.

Listázás a fórumban