Olcsóbb mobildíjak februártól

Olcsóbb mobildíjak februártól

2006. december 20. 16:02, Szerda
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nem fogadta el a szolgáltatók által benyújtott költségmodelleket és kihirdette a 2007. február 2-től érvényes mobil végződtetési díjakat.

Eszerint a Magyar Telekom/T-Mobile-nak a hálózatába irányuló vezetékes és mobil hívások végződtetési díját a jelenlegi átlagosan 27,17 Ft/percről 23,17 Ft/percre, a Pannonnak percenként 29,44 Ft-ról 24,44 Ft-ra, a Vodafone-nak pedig 32,61 Ft/percről 26,16 Ft/percre kell csökkentenie, jelentette be az NHH.

Az NHH a következő három évre szóló határozatával kiszámíthatóvá és átláthatóvá teszi a piaci folyamatokat, és fokozatosan megszünteti a jelentős piaci erejű szolgáltatók által alkalmazott díjak közötti különbséget, mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke. Mint mondta, az NHH folytatja a végződtetési díjak 2005-ben megkezdett következetes csökkentését és ezzel teret ad a vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatás fogyasztói árának további mérséklődéséhez.

Az NHH Tanácsa október elején tette közzé határozatát, amelyben kimondta, hogy 2009 január elsejére három lépésben mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatában költségalapú szintre kell csökkenteni a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi végződtetési díjat. A Tanács októberi határozata alapján a szolgáltatóknak 40 nap állt rendelkezésükre, hogy beadják saját költségmodelljüket, bizonyítandó, hogy költségalapú díjuk eltér a Tanács által megállapítottól. A napszaktól független költségalapú végződtetési díj az NHH költségmodellje szerint percenként 16,84 Ft.

A három szolgáltató közül saját modellt a T-Mobile és a Vodafone adott be, de ezeket a Tanács szakmai hibák miatt nem tudta elfogadni, így az októberben már jelzett díjakat hirdeti ki a mostani ármegállapító határozatával. A végződtetési díjak 2007. február 2-án, majd ezt követően 2008. és 2009. január elsején csökkennek. Az NHH Tanácsa által megállapított költségalapú díj alapján a Magyar Telekom/T-Mobile-nak minden alkalommal 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie a hálózatában alkalmazott végződtetési díjat.


A hívásvégződtetés hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. Ezért a szolgáltatásért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek a másik szolgáltató hálózatának használatáért. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás. A magyarországi mobilszolgáltatók végződtetési díjai 2002 végén még 38 Ft/perc körüliek voltak.

Első ízben a Magyar Telekom (akkor még Westel) végződtetési díja került a szabályozott körbe. 2003 végére a cég hálózatában a végződtetési díj 33,37 Ft/percre csökkent. Az akkor még nem szabályozott Pannon hálózatában a díj 36,15 Ft/percre mérséklődött, míg a szintén nem szabályozott Vodafone hálózatában 38,84 Ft/percre emelkedett. A 2004 elején megalakuló NHH egyik első döntésével a Pannon végződtetési díját 9,2 százalékkal, a T-Mobile végződtetési díját pedig 8,7 százalékkal csökkentette és ezzel a két szolgáltató végződtetési díjai közötti különbséget 4,8 százalékra mérsékelte. 2004 végén a még nem szabályozott Vodafone átlagos végződtetési díja percenként 39,05 Ft, míg a Pannoné 32,85 Ft/perc, a T-Mobile-é pedig 31 Ft/perc volt.

Az első piacelemzés során az NHH Tanácsa mindhárom magyarországi mobilszolgáltatót jelentős piaci erejűnek minősítette és ezzel a Vodafone is bekerült a szabályozott körbe. A Tanács 2005. május 25-től mindhárom szolgáltatót a végződtetési díjak mérséklésére kötelezte. Az akkori csökkentés a 2004 decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile és a Pannon estében 10,38 százalékos volt, míg a Vodafone-nak 16,48 százalékkal kellett mérsékelnie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját. Ezzel a döntéssel a Tanács a három szolgáltató végződtetési díjai közötti legnagyobb különbséget 20 százalékra csökkentette és ez a határozat mondta ki először azt, hogy a megszabott végződtetési díj minden, a hálózatba érkező hívásra érvényes, induljon a hívás akár vezetékes-, akár mobilhálózatból.

2005-ben az NHH Tanácsa az átlagdíjakat EU-s összehasonlítások alapján állapította meg, míg a mostani határozatban már minden erővel a költségalapú díjak elérésére törekszik, költségmodell alkalmazásával.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban