Spamvétséget követett el egy osztrák egyházmegye

Spamvétséget követett el egy osztrák egyházmegye

2007. január 7. 10:15, Vasárnap
Alighanem az eddigi legkülönösebb spambűncselekményt követték el az ausztriai Graz-Seckau római katolikus egyházmegye munkatársai.

Az egyházmegye vezetői ugyanis több ezer személynek küldtek szét SMS-eket, amelyben adományokat kértek a hívektől. Ez a cselekedetük azonban ellentétes volt az Ausztriában 2003 óta hatályban lévő telekommunikációs törvénnyel. Hans Zeger, az Arge Daten osztrák adatvédelmi szervezet szakértője szerint így bárki, aki kapott ilyen szöveges üzenetet, feljelentést tehet az illetékes távközlési hatóságoknál.

A törvény 2006. március elsejei módosítása óta ugyanis illegálisnak minősül 50-nél több személy részére az illető előzetes belegyezése nélkül kéretlenül e-mailt, SMS-t vagy más elektronikus értesítést küldeni. Aki ezt a szabályt megsérti, legfeljebb 37 000 euró pénzbírsággal sújtható. Jogászok viszont kétségbe vonják a vád tarthatóságát.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a katolikus egyház Stájerországban évente több száz, nótoriusan nem fizető adományozó ellen kezdeményez eljárást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások