Szlovákiát választja a Samsung

Szlovákiát választja a Samsung

2007. január 8. 23:59, Hétfő
Szinte már biztosra vehető, hogy a dél-koreai Samsung Electronics Szlovákiát választja közép-európai nagyberuházása helyszínéül.

Anton Ondrej, a Samsung szlovákiai cégének kommunikációs igazgatója a Reutersnak nyilatkozva a hét végén közölte: a tárgyalások már a végső fázisba értek, és a felek igen közel járnak a megegyezéshez, aminek nagyon nagy a valószínűsége. A projekt összefügg a Sony beruházásával - a japán cég Nyitrán lcd-tévéket gyártó üzemet épít - és a mi saját terjeszkedési terveinkkel. A mintegy 400 millió eurósra tervezett beruházás révén lcd-monitorokat gyártó üzemegység épülne - a Samsung jelenleg a monitorok többségét Dél-Koreából kénytelen szállítani.

A dél-koreai óriásvállalat legnagyobb európai telephelye a szlovákiai Galántán működik, ahol televíziókat, monitorokat, plazmaképernyőket gyárt. A szóban forgó, 2007 decemberétől már üzemelő és 3000 főnek munkát adó beruházás azonban nem ide, hanem Nagyszombat térségébe települne. A Samsung Electronics Slovakia 2006-ban - egyelőre nem auditált adatok szerint - 2,3 milliárd euróra növelte forgalmát, ami közel kétszerese a 2005-ben realizált 1,3 milliárd eurónak. Anton Ondrej szerint idén hasonlóan gyors felfutásra számítanak, a forgalom túllépheti a 3 milliárd eurót. A Samsung 2002 és 2006 között 131,4 millió eurót ruházott be Szlovákiában és tavaly már az ország negyedik legjelentősebb exportőre volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban