Sisakkamerák a győri tűzoltóknál

Sisakkamerák a győri tűzoltóknál

2007. január 15. 11:35, Hétfő
Az évente mintegy 1000 bevetést végző győri tűzoltóság rohamkocsiját két, drótnélküli sisakkamerával és egy laptoppal szerelték fel, mely az elsődleges felderítést és beavatkozást végzők közti közvetlen kommunikációt valósítja meg.

Ez a technika közvetíti a látványt a tűzfészek vagy a műszaki mentés helyszínén tartózkodó tűzoltó sisakkamerájáról a parancsnoki jármű számítógépének monitorjára, ami több szempontból is megkönnyíti, biztonságosabbá, illetve hatékonyabbá teszi a mentési eljárást. "A sisakokra a világ legkisebb vezeték nélküli hálózati kamerája az AXIS 207W került felszerelésre amely a kategóriájában a legjobb képminőséget és tömörítést biztosítja. Még 1 luxos fényviszonyok mellett is tiszta, teljes mozgású videofelvételeket készít, akár másodpercenkénti 30 képkockát." - mondta Bata Miklós az Aspectis Kft. ügyvezető igazgatója.


Az új technológiának köszönhetően már vonulás közben digitálisan rögzítésre kerülnek az események, és később könnyebben elemezhetők, értékelhetők. Az autóban tartózkodó szakembert gyorsabb döntés meghozatalához és jobb helyzetértékeléshez segíti. Használatával könnyebb felfedezni a tűz terjedési gócait, az épületen belüli veszélyforrásokat (gázpalackok, aknák, faláttörések), illetve a közvetített kép alapján csak tűzoltó védőfelszerelésben megközelíthető helyszínen is képes bizonyos feladatokat elvégeztetni a bent tartózkodó tűzoltóval. Ez fokozottan érvényes közművek elzárásánál, technológiába történő beavatkozásnál, sérült személy ellátásánál, stb.

"Tűzesetek, de érdekesebb káresetek is felvételre kerülnek. A rögzített anyagokat, oktatási célra használjuk; a beavatkozást végző állomány ki tudja elemezni az eset felszámolását a másik két, a bevetésben részt nem vevő csoport előtt, emellett a felvételek visszanézése segíti a tűzvizsgálati eljárás lefolytatását, a tanulságos eseteket pedig bemutatjuk a weblapunkon. Nem utolsó sorban, azonnal segítségére siethetünk megsérült vagy váratlan szituáció miatt bajba került kollégánknak." - ecsetelte az új, mentést segítő rendszer további előnyeit Pintér Ferenc alezredes Győr Város Tűzoltóságának parancsnokhelyettese.

A projekt irányítói következő lépésként Győr belvárosának teljes lefedését biztosító, vezeték nélküli információs hálózat beindítását határozták el, ezáltal a parancsnokság híradóügyeletén is láthatóvá válna a sisakkamera által rögzített kép.

Listázás a fórumban