Pénzben is mérhető kárt okoz a spam

Pénzben is mérhető kárt okoz a spam

2007. január 25. 11:41, Csütörtök
Egy száz fős magyar vállalat munkatársai naponta átlagosan 40 kéretlen e-mailt (spam) kapnak a szakértői statisztikák szerint, s ezekkel egyenként mintegy 10 másodpercet foglalkoznak: 2500 forintos óránkénti munkaerőköltséggel számolva a levélszemét így havi 600 000 forint kárt okoz a cégnek, amit egy sikeres vírus- vagy adathalász támadás további súlyos összegekkel terhelhet.

Bódis Ákos, a levélszemét szűrő szoftverekkel foglalkozó Yellow Cube 2000 Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az USA-ban minden tíz internetes levél közül 9 spam. Magyarországon még nem ennyire rossz a helyzet, de kéretlen levelek aránya egyre inkább közelíti a nemzetközi szintet. Több magyar internet szolgáltató esetében már 45-80 százalékos az arány. Az ügyvezető szerint mivel például a spam hirdetéseket is tartalmaz, illetve sokan ellátogatnak az ott megjelölt oldalra, bevételt hoz a küldőjének, aki ezáltal érdekelt abban, hogy mindig újabb és újabb trükkökkel tévessze meg a felhasználókat. A spam küldést ugyan szinte mindenütt büntetik, ez mégsem riasztja el a spammereket, mivel nagyon nehéz felfedni kilétüket.

Az eseményen elhangzott: mivel a spammerek folyamatosan tesztelik és kijátsszák a szűrő szoftvereket, a felhasználó akkor jár el helyesen, ha többet is alkalmaz ezek közül. A spamküldés fejlődéséről elhangzott, hogy valószínűleg már a közeljövőben tömegessé válhat a levélszemét az internetes telefónia és mobiltávközlés területén is. Ha ugyanis a spam küldésének kedvez egy technológia, akkor azon a területen biztosan megjelenik valamilyen, például SMS vagy MMS formájában a levélszemét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások