Internetes enciklopédia a XX. század tömeggyilkosságairól

Internetes enciklopédia a XX. század tömeggyilkosságairól

2007. január 28. 10:30, Vasárnap
Enciklopédia jelenik meg az interneten 2007-ben a XX. század tömeggyilkosságairól a Soától a ruandai népirtásig.

A nagyszabású tudományos munkát nemzetközi csapat készíti Jacques Sémelin francia történész professzor vezetésével, aki szerint a civil lakosság pusztításának tekintetében a XX. század a történelem egyik leggyilkosabb évszázada volt.

"Egyetlen adatbázis sem gyűjti össze ismereteinket e téren. Az enciklopédiának ezt a hiányt kell pótolnia" - magyarázza Sémelin, aki korábban már jelentős tanulmányt írt a tömeggyilkosságok születéséről Tisztogatni és elpusztítani (Purifier et détruire) címmel. Negyven, a világ minden tájáról érkezett kutatót gyűjtött össze, köztük olyan, a népirtásokkal foglalkozó szakértőket, mint az amerikai Samantha Powers, vagy a német Dieter Pohl. A francia professzor szerint kétértelmű történelem-magyarázatok, a népirtás meghatározása körüli viták elkerülése érdekében az enciklopédia szigorúan a tényekre támaszkodik.

Az internetes portálok kronológiai rendbe szedik a tömeggyilkosságokat, országonként tárgyalják az egyes eseteket, de bemutatják a népirtással, az emberiesség elleni büntettek elméleteit is. Csillagokkal osztályozzák az egyes tényközlések megbízhatósági szintjét: egy csillagot kap az az eset, amikor maga a mészárlás ténye ismert, de az elkövetők nem, két csillag jár az újságírók és civil szervezetek jelentéseire támaszkodó anyagoknak, és három azoknak, amelyek mögött antropológiai, szociológiai, történészi vagy jogi tanulmányok állnak. Az adatbázis nyelve az angol lesz, de minden fejezetet lefordítanak az érintett ország nyelvére.

"Az az álmom, hogy egy fiatal felfedezze e portálon azt, ami országában történt, de amiről eddig nem tudott, vagy olyasmit, amit torzítva mutattak be neki" - mondja Sémelin. Az egyetemesség igénye vezetett az internetes megjelentetéshez. "Nagyon sok olyan hely van a világon, ahol az internet hozzáférhető, ugyanakkor nehéz újságokat és könyveket beszerezni" - mondta Norman Naimark, az amerikai Stanford egyetem kelet-európai szakértője.

Az ingyenes hozzáférhetőségű enciklopédiát eddig a francia tudományos kutatások központja (CNRS) és a Sciences Po Paris finanszírozta, az alkotók azonban remélik, hogy további szponzorok biztosítják a portál működését. "A népirtások megelőzésében nekünk, kutatóknak az a felelősségünk, hogy tudjuk és tudassuk, ami történt" - hangsúlyozta Jacques Sémelin professzor.

Listázás a fórumban