Új szerepet keres az amerikai Szilícium-völgy

Új szerepet keres az amerikai Szilícium-völgy

2007. január 29. 19:31, Hétfő
Évek óta tartó stagnálás után ismét virágzik és új szerepet keres a kaliforniai Szilícium-völgy, a egyebek között a Google, az Apple és az Intel szülőhazája. A 2005 második negyedétől a tavalyi év második negyedéig tartó időszakban 33 ezer új munkahely képződött a térségben, ez 2001 óta az első növekedés. A hullámvölgy elmúltára utaló jelek először tavaly jelentkeztek. A 2002-es és 2003-as 8 százalék körüli munkanélküliség a területen tavaly 4 százalékra esett. Az egy alkalmazottra jutó jövedelmek azonban az egykori konjunktúra idején mért jövedelmeket még nem érik el, bár növekvőben vannak.

Most a megújítható energiatermelésben és a tiszta technológiák elterjesztésében készül az élre törni az egykor a legfejlettebb technológia forradalmában kiemelkedő szerepet játszó térség. A Kalifornia állam északi részén fekvő terület a napenergetikai berendezések fejlesztésének lázában ég. A kockázati tőkevállalkozások illetékesei szerint a fejlődés még a korai szakaszában van, de gyors lehet majd potenciálja óriási, hiszen a napenergetikai üzletben a szilícium-völgyiek már rendelkeznek egy sor kapcsolódó ismerettel, kezdve a terület számítástechnikai vonatkozásaitól a szilíciumot hasznosító anyagok gyártásáig.

A napenergia-üzlet értékét tavalyelőtt 11 milliárd dollárra becsülték itt, most a Clean Edge nevű piackutató cég úgy becsüli, hogy 2015-re már az üzlet több mint 50 milliárd dollárt mozgat meg. Az idén az Egyesült Államokban a kockázati tőkeberuházók félévig 1,4 milliárd dollárnyi pénzt áldoztak a napenergia üzletre, tavaly egész évben 1,6 milliárd dollárnyit. Ennek a pénznek a harmada a Szilícium-völgybe áramlott.

Listázás a fórumban