Nem minősítik le a Magyar Telekomot

Nem minősítik le a Magyar Telekomot

2007. február 1. 13:48, Csütörtök
Fél év után leminősítés nélkül szüntette meg a Magyar Telekom közepes befektetői "Baa1" deviza- és forintadósi osztályzatának negatív felülvizsgálatát a Moody's Investors Service, a cég 2005-ös auditált pénzügyi beszámolójának "megkésett nyilvánosságra hozatala" nyomán.

A nemzetközi hitelminősítő a londoni közlemény szerint megerősítette a magyar távközlési cég osztályzatát, amelynek kilátása mostantól stabil. A Moody's felidézi, hogy a Magyar Telekom és leányvállalatai 2005-ös pénzügyi beszámolóinak vizsgálata során a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló aggodalmát hangoztatta a Magyar Telekom érdekeltségeinek két szerződésével kapcsolatban, amelyek egyes elemei "ellentétben állónak tűntek a cég belső ellenőrzési rendelkezéseivel, illetve a fennálló törvényekkel és szabályozásokkal".

A Moody's szerint a cég nevében elvégzett független vizsgálat végül négy olyan szerződést talált, amelyet a vállalat és érdekeltségei 2005-ben kötöttek, és amelyek esetében "a vizsgálatot végzők nem találtak megfelelő üzleti célra utaló bizonyítékokat". A hitelminősítő szerint a négy szerződés összértéke mintegy 7,9 millió euró. A közlemény szerint ugyanakkor a Magyar Telekom besorolásának megerősítése tükrözi, hogy a hitelminősítő "korábbi aggályai enyhültek", és a cég elégedett az elvégzett vizsgálat előzetes megállapításaival, valamint az auditált beszámolók véglegesítésével. Az elemzés hozzáteszi: a Moody's várakozása szerint a Magyar Telekomnak továbbra is hasznára válik erőteljes magyarországi piaci helyzete és működési szintű likviditása, ami alátámasztja a jelenlegi besorolást.

A Moody's tavaly augusztus 31-én vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a Magyar Telekom "Baa1"-es deviza- és forintadósi osztályzatát, azzal az indokkal, hogy a magyar telefonszolgáltató akkor már jó ideje késlekedett 2005-ös auditált pénzügyi beszámolójának nyilvánosságra hozatalával. Az akkori indoklás szerint jóllehet a vizsgált két szerződés összértéke mindössze hozzávetőleg 3 millió euró volt, a Moody's aggályosnak tartotta, hogy nem lehetett látni, meddig terjed az ügy vizsgálata, és mik lesznek a majdani megoldás következményei.

A Moody's már akkor is megjegyezte azonban, hogy nem számít likviditási gondokra a Magyar Telekomnál, tekintve a cég erős működési szintű készpénzegyenlegét, és az anyavállalat, az "A3" besorolású Deutsche Telekom által nyújtott támogatást. A Magyar Telekom tavalyi első félévi eredményei szilárd működési szintű teljesítményt mutattak, ami kizárta, hogy pusztán a cég pénzügyi helyzete és adóskockázati profilja alapján negatív minősítési döntés szülessen, fogalmazott a Moody's tavaly augusztusi londoni közleménye. A Magyar Telekom adósságkibocsátói osztályzata ("Baa1", amely más hitelminősítők módszertanában "BBB plusz"-nak felel meg) a Moody's listáján egy fokozattal elmarad a Deutsche Telekométól (A3), és kettővel a tavaly decemberi leminősítés óta érvényes, továbbra is elsőrendű "A2"-es, stabil kilátású szuverén magyar adósbesorolástól.

A Standard & Poor's tavaly szeptemberben rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra a Deutsche Telekom és magyarországi stratégiai érdekeltsége, a Magyar Telekom cégadósi besorolásának kilátását, a német cég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásaira, valamint a visszavett tavalyi és 2007-es előrejelzésekre hivatkozva.

A S&P, amely hagyományosan együtt mozgatja a két cég adósosztályzatait és azok kilátásait, akkori londoni közleménye szerint megerősítette a DT és az Magyar Telekom nála egyaránt elsőrendű "A mínusz" hosszú távú kockázati besorolását, de megjegyezte, hogy ez az onnan számított 12-18 hónapban egy fokkal romolhat, ha a német anyacég nem tudja mérsékelni a befektetések pénzügyi hatását.

A Magyar Telekom kilátásának negatívra rontásáról külön kiadott szeptemberi londoni elemzésben az S&P azt írta, hogy az a magyar cég többségi tulajdonosának, vagyis a Deutsche Telekomnak a kilátásrontásával volt összefüggésben. A DT 59,2 százalékos tulajdonosa a magyar távközlési szolgáltatónak, ami erőteljesen összekapcsolja a két cég besorolását, állt a jelentésben. A Standard & Poor's e hét elején Londonban közölte: nem változtat a Deutsche Telekom besorolásán és kilátásán azután sem, hogy a DT hétfőn felülvizsgálta 2007-es eredmény-előrejelzését. Az S&P londoni bejelentése azt is jelenti, hogy a Magyar Telekom adóskockázati osztályzatai sem változnak.

A Deutsche Telekom előzőleg közölte: az idei évre 19 milliárd euró, kamat- és adófizetés, valamint leírások nélkül számolt alapszintű pénzforgalmi többletet (EBITDA) vár a korábban jelzett 19,7-20,2 milliárd helyett. A DT a profitelőrejelzés felülvizsgálatát a "rendkívül kemény" versennyel, az euró erősödésével, valamint a marketingkiadások növekedésével indokolta. A Magyar Telekom "A mínusz" besorolása a Standard & Poor's listáján egy fokkal meghaladja a szuverén magyar devizaadósságra a tavaly júniusi leminősítés óta érvényben tartott - december óta stabil kilátású -, közepes befektetői "BBB plusz"-t.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban