Nagyobb felügyelet mobiltelefonnal

Nagyobb felügyelet mobiltelefonnal

2007. február 7. 10:48, Szerda
Sokoldalú szenzor-rendszer tárgyak felügyeletére és személyek védelmére - mobiltelefonos kapcsolatban.

A barcelonai 3GSM Világkongresszuson (febr. 12-15.) mutatja be először a Siemens a világszerte alkalmazható AySystem nevű GSM/GPRS megoldását. Ez a kommunikációs alapkészülékből (Ay terminal) és egy web-interfészből (Portal AyPilot.com) áll, amely centralizált biztonsági ás monitoring alkalmazásokra, valamint az alapkészülékek konfigurálására és felügyeletére szolgál. A rendszer Java-technológiára épül, és mind a magán-, mind a vállalati szférában alkalmas személyek védelmére és tárgyak felügyeletére.

Az alapkészülékben integrált szenzorok hőmérsékletet, hangerőt és saját mozgást érzékelnek, és GMS/GPRS rádiós hálózaton üzenetet küldenek, amint egy beállított küszöbérték átlépését észlelik. Az alapértékek beállítása a web-interfész (portál) segítségével történhet csakúgy, mint a szenzorok mérési adatainak lekérdezése, elemzése és ügyfél-specifikus alkalmazásokba való integrálása. Az alapkészülék akkora, mint egy pakli játékkártya, és a web-kapcsolaton kívül saját érintős funkciós billentyűkkel, egy nyomógombként használható nagy display-vel és szirénázni is tudó hangszóróval van felszerelve.

Vészhívásokat - akár telefonhívás, akár SMS üzenet formájában - gombnyomással lehet kioldani. Oda-vissza kapcsolatban is lehet vele telefonálni, ill. SMS üzenetforgalmat bonyolítani. A kezelő szervek segítségével a készüléket a felhasználója web-kapcsolat nélkül, helyben is be tudja állítani. Ez a magánhasználatra jellemző, szemben a központi távvezérlésű professzionális használattal.

Ügyfél-specifikus alkalmazásokban az alapkészülék AySnapOn bővítő modulok rápattintásával egészíthető ki, és Java-technológiával programozható. Ilyen bővítő lehet egy GPS helymeghatározó modul, vagy a biztonsági funkciót kibővítő kamera. Az alkalmazási lehetőségek sokfélék. Egyrészt az Ay-felhasználó a maga intuíciója alapján, a készüléket maga kezelve könnyen és gyorsan indíthat akciót, pl. vészhívást rádiós összeköttetésen keresztül - vannak gyerekek, törékeny személyek, illetve őrszemélyzet, vagy külszolgálaton lévő munkatársak számára kifejlesztett alkalmazások. Másrészt a beépített szenzorokra alapozott felhasználási lehetőségek skálája is széles, kezdve egyedi tárgyak/objektumok megfigyelésétől teljes járműparkok felügyeletéig bezárólag. Skálázhatósága (a készülék bővíthetősége ill. a Java kliens-szerver megoldás) révén a rendszer együtt nőhet az igényekkel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban