Fúzióba menekülnek a zenekiadók

Fúzióba menekülnek a zenekiadók

2007. február 20. 09:39, Kedd
Újabb felvásárlási ajánlattal környékezte meg az EMI-t a Warner Music, miközben az USA-ban ismét 20 százalékkal estek a CD-eladások.

A brit EMI Group lemezkiadó bejelentette, hogy az egyesülés lehetőségét felvető ajánlatot kapott az amerikai Warner Musictól. A társaságok hét éve próbálják meg megszerezni egymást - a mostani közeledés sem jelent határozott próbálkozást, pusztán jelzi a lehetőséget. A kezdeményezés azt követően született, hogy az EMI öt héten belül két profit warningot adott ki, és nyilvánosságra került, hogy új CD-i - köztük jelenlegi legnagyobb sztárja, Robbie Williams új korongja - rosszul fogynak.

Szakértők szerint a közeledés ugyanúgy elvérezhet a versenyhatóságok ellenállásán, mint a korábbi hasonló kísérletek. Ennek talán az mondhat mégis ellent, hogy a legutóbbi felvásárlási ajánlat óta tovább szűkült a zenekiadók piaca - az elmúlt egy évben például az USA-ban 20 százalékkal esett a CD-k értékesítése -, ami érvet szolgáltat az iparági konszolidáció engedélyezése mellett.

Bár az EMI jegyzése 8 százalékkal megugrott az ajánlati kezdeményezés hírére, részvényei az év eleje óta így is 20 százalékot vesztettek értékükből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások