Szabályozzák az online szférát Svédországban

Szabályozzák az online szférát Svédországban

2007. február 21. 13:40, Szerda
Úgy tűnik, az eddig nyitottságukról ismert skandináv országok közül elsőként Svédország keményít be a kiberbűnözőkkel szemben. A jövőben már büntetni fogják a Denial of Service (DDoS) támadásokat.

A svéd kormány megelégelte az online szféra teljesen szabályozatlan jogi helyzetét és mindenképpen változtatni akarnak rajta. Ennek első nyoma, hogy szigorítják a kiberbűncselekmények elleni törvényt. Az erről szóló előterjesztést már be is mutatta a kormány. Eszerint június elsejétől akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék az úgynevezett Denial of Service (DDoS) támadások végrehajtóit. Eddig ilyen akciókra a törvény nem tartalmazott kitételt.

Svédországban eddig nem gördítettek nagy akadályokat a fájlcserélő hálózatok működése elé sem. Jó példa erre a The Pirate Bay bittorrent oldal ügye, amit ugyan először tavaly júniusban bezárattak a hatóságok, de miután a honlapot működtető csapat visszatért az országba, ma is él és virul. "A svéd mentalitás olyan, hogy szeretjük elkerülni a nyílt konfliktusokat" - indokolta az eddigi magatartást Henrik Ponten, az Antipiratbyran nevű, a kalózkópiák visszaszorítása ellen harcoló szervezet szóvivője. A szakember szerint azonban vége a türelmi időszaknak, a svéd társadalom tagjainak tisztában kell lenniük azzal, hogy az internet sem törvényen kívüli terület.

A svéd rendőrség segítséget kért az FBI-tól is. A tervek szerint egy hat tagú különleges csoportot képeznek ki egy FBI-ügynök, a svéd szakértők és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szakembereinek segítségével. "Számos, a rendőrségen kívüli szervezettel kapcsolatban állunk. Amennyiben ők olyan tudás birtokában vannak, amelyek segíthetnek a rendőrségnek, akkor nem látom okát annak, hogy miért ne kellene ezt a segítséget igénybe vennünk és meghívnunk e szervezetek képviselőit előadásokat tartani" - jelentette ki Marianne Hilton, a svéd rendőrakadémia elnöke.

Nemcsak Svédországban szigorítják azonban az online bűncselekmények büntetését. Nemrég fogadta el a német kormány azt a törvénytervezetet, amely a jövőben minden eddiginél keményebben büntetnék például a hackerkedést, az adatlopást és más számítógépes bűncselekményeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások