Túl vannak a mélyponton a félvezetőgyárak

Túl vannak a mélyponton a félvezetőgyárak

2007. február 21. 11:04, Szerda
A félvezetőipari kapacitáskihasználtság hét negyedév távlatában a legalacsonyabb szinten állt a tavalyi utolsó negyedévben a logikai áramkörök iránt megcsappant kereslet miatt, de áprilistól kezdve ennek javulására számítanak a szakértők, tekintettel a megrendelők fogyatkozó raktárkészletére.

Az október-decemberi negyedévben 86,4 százalékon állt az termelőkapacitás kihasználtsági mutató, szemben a július-szeptemberi negyedév 88,5 százalékával - írja a Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) szakmai szervezet jelentése. A szervezet a 40 legnagyobb félvezető gyártó vállalatot képviseli, közöttük az Intel Corp. és Texas Instruments Inc. cégeket is.

A 90 százalék alatti kihasználtsági mutató a tapasztalatok szerint visszafogja a vállalatok fejlesztési beruházásait, ami nem jó hír az olyan chipgyártó berendezés gyártóknak, mint az Applied Materials Inc. vagy Tokyo Electron Ltd. A kihasználtsági mutató azonban még így is magasabb szinten mozog mint ami a korábbi ágazati visszaesésekre volt jellemző.

A JP Morgan elemzése szerint az idén minden félvezető áramkör felhasználói területen kereslet felfutásra lehet számítani, legyen szó akár memória áramkörökről, akár logikai áramkörökről (processzorokról), akár mobil telefonok vezeték nélküli kommunikációs áramköreiről. Az október-decemberi negyedben heti 1,88 millió szilícium korongot vettek megmunkálás alá a SICAS kimutatásai szerint, szemben a megelőző negyedévi 1,81 millióval.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások