Saját GPS rendszert épít ki Kína

Saját GPS rendszert épít ki Kína

2007. február 28. 08:03, Szerda
Kínai navigációs műhold kering fölöttünk február eleje óta. A Beidou (Iránytű) elnevezésű mesterséges bolygó a 2008-ban üzembe helyezendő rendszer első részegysége.

Manapság a jobb autókba extraként, a drágábbakba már tartozékként építik be a gépjármű tartózkodási helyét közlő GPS-t (globális helymeghatározó rendszer), amelynek fejlesztett változata már térképet, és azon a célhoz vezető útvonalat is mutatja.

A GPS sikersztorija - a Xinhua kínai hírügynökség tájékoztatása szerint - most egy új, nemzetközi jelentőségű eseménnyel teljesedett ki: február 3-án egy "Hosszú Menetelés 3A" típusú rakétával földkörüli pályára lőtték a Beidou (Iránytű) elnevezésű műholdat, az önálló kínai műholdas navigációs rendszer első elemét. A rendszer teljes üzembe állítását 2008-ra tervezik, amikorra már 30, közepes magasságú pályán keringő műholdja az amerikai GPS, az orosz GLONASS (Glonasz) és az európai, Galilei nevű rendszereknél is pontosabb helymeghatározással segíti - elsősorban a hadsereg - navigációját.

Miután Kína már küldött űrhajóst is orbitális pályára, nemrég pedig egy kimerült, feleslegesen a Föld körül keringő műholdat egy elhárító rakétával fellőtt "kinetikus" (azaz nem robbanó, csak az ütközés erejével a légkörben elégő pályára lökő) töltettel semmisített meg, a hír nem lepte meg a világot. Sőt, a világűrt figyelők azt is közölték, hogy 2000 és 2003 között már három, részletesen nem közölt célú kínai műholdat is észleltek, amelyek feltehetően a Beidou kísérleti példányai lehettek.

Listázás a fórumban